Acasă » Interes general » Burduja: Așteptăm plata urgentă a datoriei către Elcen, nu pasarea responsabilității

Burduja: Așteptăm plata urgentă a datoriei către Elcen, nu pasarea responsabilității

22 august 2023
Interes general
energynomics

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că preferă un dialog constructiv şi transparent cu primarul general al Capitalei deoarece bucureştenii au nevoie de soluții concrete şi de probleme rezolvate, „nu de pasarea responsabilității”.

Reacția ministrului vine în urma afirmațiilor făcute de primarul general al Capitalei, apărute în spațiul public, potrivit cărora lipsa apei calde în Bucureşti este „o responsabilitate a Ministerului Energiei, care nu a fost gata cu CET-ul lui să producă”, conform Agerpres.

„Prefer să avem un dialog constructiv şi transparent cu Primarul General şi Primăria Capitalei pentru că cetățenii oraşului Bucureşti au nevoie de soluții concrete şi de probleme rezolvate, nu de pasarea responsabilității. De asta sunt sătui. Singurele răspunsuri pe care le am în urma demersului meu de mai bine de o lună sunt în diferite interviuri în presă ale domnului Nicuşor Dan. Aştept un răspuns concret, instituțional, şi plata urgentă a datoriei către ELCEN, de aproape 1 miliard de lei. E nevoie de implicare şi de soluții. Pe această cale, reiterez necesitatea abordării serioase a termoficării din Bucureşti şi voi propune de urgență înființarea unui grup de lucru, coordonat de Ministerul Energiei, care să identifice soluții rapide pentru ieşirea din criză şi modernizarea sistemului de termoficare care asigură apa caldă şi încălzirea pentru bucureşteni. Suntem în 2023 şi nu mai putem tolera condiții de viață ca în secolul trecut în capitala României”, a declarat Sebastian Burduja.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, CET Sud, din subordinea directă a ELCEN, nu a Ministerului Energiei, a fost în revizie programată în perioada 1 – 21 august şi, conform programului anunțat şi confirmat cu Primăria Generală, şi-a respectat termenul şi a pornit funcționarea centralei.

„Faptul că Elcen are încă unele centrale vechi şi nu instalații noi, eficiente şi flexibile, este din cauza faptului că nici până astăzi Primăria nu şi-a plătit obligațiile de plată, iar compania Electrocentrale Bucureşti nu are banii necesari demarării unor investiții şi modernizări absolut necesare, situație perpetuată de ani de zile”, se arată în comunicat.

Ministrul Energiei a trimis de mai bine de o lună o scrisoare primarului general semnalându-i că există o datorie foarte mare, de aproape un miliard de lei, pe care Termoenergetica, compania din subordinea Primăriei Generale, care distribuie efectiv agentul termic către bucureşteni, o are către ELCEN. „I s-a reamintit primarului general că ELCEN trebuie să achiziționeze gaz pentru sezonul rece, gazul se achiziționează în avans, conform legislației în vigoare, iar ELCEN nu va avea fondurile necesare să achiziționeze acest gaz”, precizează ministerul în comunicat.

La această scrisoare nu s-a primit nici un răspuns din partea Primarului General, precizează instituția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *