Acasă » Petrol și Gaze » Neptun Deep: România va deveni furnizor de gaze pentru întreaga regiune

Neptun Deep: România va deveni furnizor de gaze pentru întreaga regiune

27 iunie 2023
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

România va deveni furnizor de gaze pentru întreaga regiune după dezvoltarea proiectului Neptun Deep, iar statul român ar putea încasa, pe cei 20 de ani de funcționare a proiectului, peste 20 de miliarde de euro din taxe și redevențe, a spus directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, în cadrul unei conferințe de presă.

”Este un proiect de importanță majoră…mai ales din perspectivă economică”, a spus Verchere.

Întrebată de Energynomics care sunt următorii pași în desemnarea contractorului proiectului, Verchere a spus că OMV Petrom – operator al proiectului – așteaptă avizul ANRM pentru a continua procedurile.

„Anul 2027 este anul în care așteptăm primele cantități de gaze și, în timp, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Proiectul va dura aproximativ două decenii, iar veniturile aduse la bugetul de stat vor sprijini dezvoltarea societății. Neptun Deep este un proiect strategic şi pentru noi, şi pentru România. Este o provocare la care noi şi partenerii noştri, Romgaz, suntem gata să răspundem. Avem experiență în calitate de operatori în ape de mare adâncime şi de mică adâncime şi ne unim forțele cu furnizori de cea mai bună calitatea din întreaga lume. Împreună cu Romgaz vom investi până la 4 miliarde de euro pentru ca Neptun Deep să fie un succes. Neptun Deep va conta pe cea mai bună infrastructură, tehnologiile cele mai moderne, care protejează în acelaşi timp mediul şi aduc siguranță în operațiuni”, a mai spus Verchere.

Ea a menționat că proiectul va sprijini „securitatea energetică” a țării, dar şi transformarea acesteia într-un „jucător foarte important” pe această piață.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *