Acasă » Uncategorized @ro » Ministerul Energiei: România sprijină constituirea Uniunii Energetice

Ministerul Energiei: România sprijină constituirea Uniunii Energetice

9 martie 2015
Uncategorized @ro
energynomics

România sprijină promovarea unei agende politice și comerciale active în regiunea Mării Caspice pentru dezvoltarea unei rute alternative concrete la Marea Neagră, realizată prin proiecte precum AGRI-LNG, a afirmat, la Bruxelles, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri Bogdan Badea.

“Securitatea energetică nu se oprește la granițele Uniunii. Sprijinim promovarea unei agende politice și comerciale active în regiunea Mării Caspice pentru dezvoltarea unei rute alternative concrete la Marea Neagră, realizată prin proiecte cum sunt AGRI-LNG”, a spus acesta, la dezbaterile Consiliului Uniunii Europene (Transporturi, Telecomunicații și Energie) având ca temă realizarea Uniunii Energetice.

Bogdan Badea a prezentat oficialilor Consiliului Europei poziția de sprijin a țării noastre cu privire la proiectul de uniune energetică. În context, secretarul de stat a subliniat că întărirea securității energetice trebuie să fie prima prioritate a Uniunii Europene, în acest sens fiind necesară o concentrare mai mare asupra valorificării potențialului propriilor resurse energetice (onshore și offshore) și asupra intensificării eforturilor făcute în direcția diversificării surselor de aprovizionare.

De asemenea, oficialul a evidențiat potențialul resurselor din Marea Neagră privind întărirea securității regionale și a solicitat o mai mare implicare a Uniunii Europene în sprijinirea dezvoltării acestor proiecte, mai cu seamă în regiunile vulnerabile, precum Centrul și Sud Estul Europei. În opinia secretarului de stat, alături de politica energetică regională a Uniunii Europene, care vizează promovarea Proiectelor de Interes Comun, ar trebui dezvoltate în paralel și alte proiecte în cadrul Comunității Energetice, granița de est, spre Republica Moldova, fiind o prioritate pentru România.

A fost, de asemenea, reiterat interesul României pentru energia nucleară, precum și pentru rolul pe care aceasta îl poate avea în mixul energetic al fiecărui stat și, mai mult, în atingerea țintelor de decarbonizare ale Uniunii Europene. Un alt punct abordat în discurs a fost cel al sărăciei energetice, insistându-se asupra definirii clare, la nivel comunitar, a conceptului, oficialul român subliniind, totodată, importanța protecției consumatorului final pentru România.

În ceea ce privește dezvoltarea surselor regenerabile de energie, Bogdan Badea a reafirmat necesitatea corelării planurilor privind evoluția acestora cu dezvoltarea și modernizarea rețelelor, astfel încât prețul energiei electrice pentru consumatori să rămână suportabil, iar industria să poată rămâne competitivă. Secretarul de stat a afirmat clar intenția participării României la Proiectul de cuplare a pieței, indicând că țara noastră dorește o mai mare flexibilitate în domeniu, dar și luarea în considerare a dimensiunii externe a viitoarei Uniuni Energetice.

Sursa

Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *