Acasă » Uncategorized @ro » UE dorește standarde mai ridicate pentru poluarea produsă de termocentrale

UE dorește standarde mai ridicate pentru poluarea produsă de termocentrale

9 martie 2015
Uncategorized @ro
energynomics

Uniunea Europeană ar putea reface standardele de poluare pentru termocentralele pe cărbune active pe teritoriul său, în condițiile în care acestea reprezintă cea mai mare sursă de emisii de dioxid de sulf și mercur din Europa și una dintre cele mai mari surse industriale de emisii de oxizi de azot, arsenic, plumb și cadmiu, a anunțat Greenpeace.

Organizația acuză vicierea standardelor actuale de către companiile în cauză. Greenpeace merge chiar mai departe și afirmă că standardele europene sunt mai permisive decât cele din China, Japonia și SUA.

“Poluarea aerului de către termocentralele din UE a cauzat aproximativ 22.300 de decese premature în 2010, un număr foarte mare de cazuri de astm și a mărit nivelul de mercur în organismele a mii de copii născuți în Europa. În acest moment, UE actualizează standardele de poluare a aerului pentru instalații industriale, incluzând termocentralele pe bază de cărbune”, precizează Greenpeace.

Statele membre UE vor vota introducerea celor mai bune tehnici disponibile până la finalul acestui an anului, cu adoptare din 2016. ”Noile definiții pentru cele mai bune tehnici disponibile și limitele de emisii aferente trebuie incluse în autorizațiile de mediu actualizate, în termen de patru ani de la adoptare”, arată Greenpeace.

“Cea mai mare amenințare pentru mediu și sănătate în Europa este expunerea la particulele în suspensie (PM2,5). Prezența acestora în aerul de respirat crește riscul decesului cauzat de boli cardiologice, respiratorii și cancer pulmonar și scurtează speranța de viață cu 6-12 luni în majoritatea țărilor europene. Anual, în UE, se nasc 200.000 de copii cu nivel mare de mercur în sânge, ce le afectează dezvoltarea mentală și neurologică”, se arată în comunicatul Greenpeace, preluat de cotidianul Bursa.

Polonia, Cehia, Grecia, Germania, Franța, Marea Britanie și Spania au adus majoritatea comentariilor prin care se cere coborârea limitelor de poluare. Austria, Olanda și Suedia au fost singurele țări care au fost de acord cu introducerea unor limite superioare.

Europa permite poluatorilor să își stabilească propriile standarde, iar majoritatea delegaților pentru acest proces sunt reprezentanți ai industriei; dacă acest lucru va continua să fie permis, termocentralele pe cărbune din UE vor rămâne cu mult în urma celor din alte regiuni și vor avea un impact grav asupra sănătății, atrag atenția reprezentanții Greenpeace, notează Bursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *