Acasă » Regenerabile » Lipsa de experiență conduce la eșecul multor instalații fotovoltaice

Lipsa de experiență conduce la eșecul multor instalații fotovoltaice

21 mai 2023
Regenerabile
energynomics

Multe dintre proiectele de montare a panourilor solare eșuează din cauza informațiilor eronate sau incomplete și a lipsei de expertiză a furnizorilor și instalatorilor, a declarat Răzvan Ilie, Area Sales Manager la compania Volt.

”Majoritatea beneficiarilor primesc informații eronate sau incomplete inclusiv din cauza furnizorilor nou apăruți care nu au experiență și îi induc în eroare. În plus, există și greșeli de proiectare și de implementare identificate în piață”, a afirmat Ilie, în cadrul conferinței “Eficiență energetică pentru tranziția energetică – Brașov”.

Alte dezavantaje sunt reprezentate de incoerența autorităților în legătură cu programele de finanțare și absența unor perioade clare de implementare, lipsa experienței firmelor care activează în acest sector și a costurilor de achiziție și montare a panourilor fotovoltaice.

Compania Volt are în diverse faze de execuție proiecte care însumează aproximativ 225 MWp și are o echipă alcătuită din 35 de angajați calificați și specializați în domenii precum proiectare, project management, achiziții și avocatură.

Din total, 30 de proiecte vizează montarea de panouri solare pe acoperișuri, dar compania are în derulare și șapte proiecte de instalații fotovoltaice la sol cu o putere cumulată de 86 MW.

”Estimăm ca anul acesta să punem funcțiune 15 MW și șapte parcuri fotovoltaice la sol de 86 MW, care sunt ready to build”, a precizat Ilie.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI RĂZVAN ILIE

Potrivit lui Ilie, cel mai mare avantaj de a fi prosumator este reprezentat de perioada scurtă de amortizare a investiției. Un proiect fotovoltaic rezidențial se amortizează într-un interval de 4 sau 5 ani, dar dacă beneficiază și de o sursă de finanțare (cum ar fi fondurile europene acordate prin diverse programe de finanțare), durata de recuperare a investiției se reduce cu încă un an.

Conferința de la Brașov a fost prima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *