Acasă » Electricitate » Legislația neclară a pus pe pauză proiectele de energie verde

Legislația neclară a pus pe pauză proiectele de energie verde

19 martie 2023
Electricitate
energynomics

România poate beneficia de cele mai noi tehnologii în sectorul energiilor regenerabile, la fel cum la începutul anilor 2000 a adoptat cele mai avansate tehnologii ale momentului în domeniul internetului. Pe de altă parte, în lipsa unei legislații clare, dezvoltarea industriei regenerabilelor se va opri.

”Noi ca țară am putea beneficia de ultima tehnologie în domeniu. Este o situație similară cu cea de la începutul anilor 2000 cu internetul. Atunci nu aveam infrastructură, dar a venit cererea foarte mare și în câțiva ani aveam fibră optică, de care beneficiem și acum, 20 și ceva de ani mai târziu”, a declarat Adrian Paraschiv, Country Manager al Photomate România, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

Compania Photomate acoperă 23 de țări prin 15 birouri regionale care sunt aprovizionate de la depozitul central din Cehia.

Potrivit lui Paraschiv, România are cea mai mare birocrație specifică proiectelor regenerabile din întreaga UE, mai ales în ce privește investițiile de mare capacitate.

Similar cu dezvoltarea masivă a rețelei de internet din urmă cu 20 de ani, sectorul energiilor regenerabile cunoaște acum o nouă perioadă de dezvoltare susținută, după ce a stagnat vreme de un deceniu între 2012 și 2022.

Noul val de investiții în energii regenerabile pune la dispoziția beneficiarilor cea mai nouă tehnologie, ceea ce înseamnă că durata de viață a unor astfel de investiții va depăși foarte ușor zece ani.

În funcție de condițiile de garanție care vor fi cerute de dezvoltării și investitori, durata de viață a acestor instalații ar putea ajunge chiar la 20 de ani. ”Este o provocare foarte mare cea legată de interpretarea legislației. De exemplu, prevederea legată de cele 50 de hectare (suprafață maximă permisă pentru instalații fotovoltaice la sol – n.r.) a pus pe pauză investitorii, iar cât timp legislația nu este clară, investitorii nu vor demara un proiect”, a adăugat Paraschiv.

Totodată, industria de profil se va confrunta în continuare cu provocări, dar o legislație neclară va frâna un întreg lanț investițional, iar dezvoltarea de noi proiecte se va opri.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN PARASCHIV

România este o ”oportunitate imensă pentru investiții în clipa de față”, dispune atât de specialiști, cât și de echipamente și de fonduri.

Singurul lucru care mai trebuie clarificat este legislația, iar odată depășit și acest obstacol, ”vom avea de muncă ani de zile de acum încolo”.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *