Acasă » Electricitate » Băncile trebuie să fie atente să nu finanțeze investitorii oportuniști în regenerabile

Băncile trebuie să fie atente să nu finanțeze investitorii oportuniști în regenerabile

19 martie 2023
Electricitate
energynomics

Interesul investitorilor pentru dezvoltarea de noi proiecte de energie din surse regenerabile este extrem de mare, inclusiv din partea fondurilor de pensii și de investiții. Cu toate acestea, toți investitorii caută să se asigure că investițiile lor vor fi realizate într-un cadru de „stabilitate și predictibilitate”.  Așadar, băncile trebuie să fie atente să nu acorde credite unor investitori oportuniști și fără experiență, ci doar celor strategici și care cunosc domeniul.

”Ce nu trebuie să facă băncile, pentru că lichiditate și apetit există, e să pună în pericol această stabilitate, pentru că ea va duce la pierderea încrederii și mai apoi a interesului în acest subsector. Deci, ce nu trebuie să facem e să acordăm structuri de finanțare prea relaxate sau finanțări unor investitori cu abordare oportunistă sau fără suficientă experiență”, a declarat Oana Mogoi, Sector Head Utilities & Natural Resources, ING Bank, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

ING nu și-a propus să finanțeze un anumit număr de MW instalați în centrale de producere a energiei din surse regenerabile în România, ci este mai degrabă interesată să finanțeze acele proiecte care sunt în linie cu propria politică de finanțare și investitori care împărtășesc aceeași înțelegere a pieței.

 

”Apetitul este mult mai mare și nu doar din zona investitorilor tradiționali. Ce ne-am propus noi, dacă tot există acest potențial, este să finanțăm proiecte de succes ale unor investitori tradiționali, cu experiență, care pot să aducă un aport foarte bun României”, a adăugat Mogoi.

Unul dintre lucrurile necesare în acest context este abordarea integrară a noilor investiții, deoarece dacă aceste proiecte se vor dezvolta prea repede, sistemul energetic ar putea avea de suferit.

Potrivit lui Mogoi, o modalitate foarte bună de a limita capacitățile de producție este suprataxarea ”și o vedem acum întâmplându-se în cazul proiectelor existente”.

În primul val al regenerabilelor, din anii 2008-2012, băncilor li s-a atras atenția că ar finanța prea agresiv sistemul de regenerabile, dar o astfel de afirmație este neadevărată, întrucât creditele acordate atunci proiectelor de energie regenerabilă erau de dimensiuni medii.

Dar, privind retrospectiv, băncile care au finanțat acele proiecte ar fi putut să aibă o abordare integrară de creditare. Cu alte cuvinte, ar fi putut să evalueze mai atent o serie de aspecte legate de ritmul investițiilor în rețea, disponibilitatea unităților de rezervă sau evoluția cotei de energie verde în consumul total de energie și de evoluția în ansambl a economiei.

În prezent, despre bănci se spune că nu finanțează suficient de mult proiectele de energie verde, dar și această aserțiune este falsă.

Comparativ cu primul val de investiții în regenerabile, există un interes general crescut față de această zonă, iar explicația stă în faptul că acum există presiunea alinierii la schimbările inerente tranziției energetice inclusiv ăn alte sectoare economice, nu doar în energie, situație care nu era atât de presantă în urmă cu zece ani. În plus, durabilitatea „devine un element important în accesarea finanțării bancare”.

”Există apetit, însă trebuie să înțelegem cu toții că trăim într-un alt context al pieței, cu alte riscuri”, a continuat Mogoi.

Spre exemplu, obligațiile legate sustenabilitate devin o certitudine, iar statele UE au deja legislații care se referă la acest aspect, ceea ce obligă companiile listate să își facă publice obiectivele de sustenabilitate și etapele atinse, începând cu 2024, pe baza cifrelor din 2023. Aceasta înseamnă că întreprinderile ar trebui să dispună deja de cadre de sustenabilitate cu investiții și surse de finanțare concrete..

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Un comentariu la „Băncile trebuie să fie atente să nu finanțeze investitorii oportuniști în regenerabile”

  1. Pingback: Băncile trebuie să fie atente să nu finanțeze investitorii oportuniști în regenerabile - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *