Acasă » Electricitate » România trebuie să redevină independentă energetic

România trebuie să redevină independentă energetic

19 martie 2023
Electricitate
energynomics

România trebuie să redevină independentă din punct de vedere energetic și chiar să reia exporturile de energie, iar aceste lucruri pot fi obținute prin instalarea de noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile.

”Trebuie să redevenim independenți ca țară, nu doar să ne acoperim consumul intern, ba chiar într-un viitor poate nu așa îndepărtat să redevenim și exportator net. Dar mai sunt lucruri de îmbunătățit”, a declarat Adrian Borotea, Vice Președinte al RWEA, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

Investitorii au depus proiecte de multe mii de megawați, atât pentru instalații fotovoltaice, cât și eoliene. Totuși, din punct de vedere statistic, vor ajunge la punctul de punere în funcțiune proiecte de 1.000 MW. „Avem multe proiecte eoliene și fotovoltaice pe drum, iar până în 2025 avem șansa să avem cumulat cel puțin 1000 MW, dacă nu chiar 2.000 MW”, a precizat el.

Majoritatea termenelor de punere în funcțiune a proiectelor dispuse spre avizare sunt anii 2025 sau 2026 sau chiar mai curând.

Un alt aspect pozitiv este faptul că există multiple programe de finanțare a acestor investiții.

”Finanțările anunțate de către stat confirmă încrederea investitorilor în a-și continua proiectele. De astfel de vești este nevoie și sunt sigur că este abia începutul”, a mai spus Borotea.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *