Acasă » Electricitate » Distribuţie » ISPE face studiul de fezabilitate pentru interconectarea electrică România – Republica Moldova

ISPE face studiul de fezabilitate pentru interconectarea electrică România – Republica Moldova

15 decembrie 2015
Distribuţie
energynomics

Compania de Stat Moldelectrica și Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) au semnat, luni, un contract pentru realizarea studiului de fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României.

Potrivit viceministrului Economiei din Republica Moldova, Valeriu Triboi, studiul va analiza posibilitatea interconectării prin intermediul a trei proiecte cu stații „Back-to-Back”: pe existenta linie de înaltă tensiune Isaccea – Vulcănești, precum și pe două linii noi de înaltă tensiune România – Ungheni – Strășeni și Bălți – Suceava, scrie presa de peste Prut.

”Pentru implementarea acestui contract, cu o durată de 12 luni, partenerii europeni ne vor oferi un grant în valoare de peste 1,1 milioane de euro. Potrivit prevederilor contractului, prima etapă a studiului de fezabilitate urmează a fi finalizată până la 30 iunie 2016”, a spus viceministrul moldovean al Economiei.

Proiectul prevede realizarea unui studiu de sistem având ca obiective estimarea modului de funcționare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova în condițiile importului de energie electrică din România, impactul puterii importate prin cele trei puncte de export din România, condițiile de sistem în punctele de amplasare a unor stații „Back to back”, precum și alegerea tipurilor de instalații, a spus directorul general al Moldelectrica.

”În conformitate cu studiile de fezabilitate detaliate, vor fi pregătite planurile de procurare de echipamente şi materiale conforme cu politica şi regulile de procurare BERD/ BEI, precum şi Planuri de Implementare a proiectelor”, a specificat managerul de la Moldoelectrica.

Republica Moldova importă peste 70% din energia electrică pe care o consumă, adică aproape 3 miliarde de kWh, în mare parte de la intermediari care preiau electricitatea produsă de unități energetice aflate în regiunea transnistreană și care sunt deținute de concerne energetice ruse.

Interconectarea celor două țări, o poveste ce durează de cinci ani

În prezent, interfaţa dintre Republica Moldova şi România este formată de o linie electrică aeriană (LEA) de 400 de kV Vulcăneşti–Isaccea şi trei linii LEA de 110 kV. Guvernul de la Chișinău intenționează ca până în 2020 să extindă reţeaua de electricitate cu alte două linii de 400 kV de interconexiune cu sistemul electroenergetic român.

Strategia energetică a Republicii Moldova prevede și construcția unor stații back-to-back. Pentru fiecare convertor de 500 MW, costul estimat este de 70 de milioane euro, scrie timpul.md. La 18 februarie 2011, a fost semnat un Memorandum de Înţelegere între Moldelectrica şi Transelectrica privind construcţia LEA-400 kV Bălţi – Suceava, cu un studiu de fezabilitate finanţat de BERD.

Proiectul a costat 66,448 milioane de euro, 36,886 milioane de euro fiind costul proiectului pentru partea moldovenească . În 2013, Transelectrica a finalizat lucrările la linia aeriană de interconexiune a sistemelor energetice între Republica Moldova şi România pe segmentul Fălciu-Gotești. Pe această cale în Republica Moldova se vor putea exporta până la 90 MW.

Pentru linia Străşeni – Ungheni – Iaşi, o estimare preliminară de cost arată un nivel investițional de 64 de milioane de euro: 28 de milioane de euro pentru partea română şi 36 de milioane de euro pentru partea moldovenească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *