Acasă » Interes general » Industria petrolieră din Rusia suferă de lipsă de personal în urma mobilizării

Industria petrolieră din Rusia suferă de lipsă de personal în urma mobilizării

7 mai 2024
Interes general
energynomics

Industria rusească de petrol şi gaze a fost esențială pentru finanțarea invaziei din Ucraina, oferind Kremlinului fondurile de care are nevoie pentru a continua să lupte, însă tocmai această industrie crucială se confruntă cu un deficit de personal, pe măsură ce mobilizarea pentru război agravează o criză demografică mai veche, transmite Bloomberg.

Potrivit analiştilor şi companiilor de recrutare care lucrează pentru industria de petrol şi gaze, companiile energetice care odinioară ofereau cetățenilor ruşi cele mai bune salarii şi şansa de a urma o carieră trebuie acum să concureze pentru angajați cu armata şi cu producătorii de armament. Numai bonusul plătit la angajare pentru un soldat care luptă în Ucraina este echivalent cu salariul pentru aproape un an al unui lucrător obişnuit din industria de petrol şi gaze, potrivit Agerpres.

Criza de personal nu este un fenomen complet nou, având în vedere că Rusia se confruntă de aproape două decenii cu o diminuare a populației active. Colapsul natalității în anii 1990 este la originea problemei, iar pandemia de Covid a creat noi dificultăți, însă invadarea Ucrainei a agravat problema.

Potrivit unui studiu recent al Băncii Centrale a Rusiei, lipsa de personal afectează acum companii din toate sectoarele economiei. Chiar dacă industria de petrol şi gaze pare să continue să funcționeze fără probleme, ar putea exista un impact pe termen lung.

„Deficitele de personal afectează chiar şi cele mai bogate industrii. Sectorul de petrol şi gaze îşi permite să atragă angajați grație salariilor mari, însă statul concurează prin oferirea de contracte în armată”, a declarat Alexei Zakharov, preşedintele firmei de recrutare online Superjob.ru.

Firma rusă de consultanță Kasatkin Consulting, fosta subsidiară din Moscova a grupului Deloitte, estimează că sectorul de petrol şi gaze din Rusia are în prezent un deficit de personal de aproximativ 40.000 de angajați. Numărul de anunțuri de angajare, postate online în primul trimestru al acestui an de industria de petrol şi gaze din Rusia, este cu 24% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, şi în plus sunt căutați nu numai angajați cu pregătire în domeniu dar şi muncitori necalificați, arată datele platformei de recrutare hh.ru.

„Industria are locuri de muncă vacante pentru electricieni, şoferi, mecanici, sudori, maşinişti, muncitori necalificați, manageri de vânzări, ingineri şi personal de vânzări”, spune Anna Osipova, director de comunicare la hh.ru.

Industria de petrol şi gaze a fost mult timp cel mai generos angajator din Rusia, oferind salarii care depăşesc media națională cu cel puțin două treimi, potrivit calculelor Bloomberg. În lunile ianuarie şi februarie, salariul mediu nominal pentru industria de petrol şi gaze a fost de aproximativ 125.200 de ruble (1.340 de dolari).

Însă o astfel de sumă nu mai poate concura cu ceea ce oferă armata rusă pentru soldații pe bază de contract. Pe lângă prima națională plătită la semnarea contractului, de 195.000 de ruble, fiecare regiune din Rusia oferă la rândul său noilor recruți o primă la semnarea contractului, astfel că aceştia pot primi în total chiar şi un milion de ruble.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *