Acasă » Regenerabile » Solar » Georgian Albu, FEL: Conceptul de securitate energetică nu mai răspunde în mod adecvat provocărilor tranziției

Georgian Albu, FEL: Conceptul de securitate energetică nu mai răspunde în mod adecvat provocărilor tranziției

15 iulie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Până nu demult, securitatea energetică s-a aflat în centrul politicilor energetice, în timp de îngrijorările cu privire la aspectele climatice s-au plasat undeva în subsidiar, a susținut Georgian Albu, președintele Future Energy Leaders (FEL) România, platforma de tineret a CNR-CME, cu peste 50 de membri activi.

”Dacă privim la trilema energiei – sintagmă utilizată de Consiliul Mondial al Energiei (CME) pentru a lua pulsul sectorului energetic, aceasta se bazează pe trei piloni principali: securitate energetică, sustenabilitate climatică și echitate energetică. Green Deal vine și asociază atributul climatic conceptului de securitate energetică și pune factorii decidenți în postura dificilă de a elabora politici publice care să răspundă simultan celor două provocări: securitate energetică și sustenabilitate climatică”, a explicat Albu, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”Dacă interpretăm conceptul securității energetice strict în cheia sa tradițională, vom observa că el nu răspunde în mod adecvat provocărilor tranziției energetice. Politica de renunțare la cărbune este în marja dezideratelor energetice, însă induce un recul la nivelul sistemului energetic, fiindcă se creează un deficit de generare. Pe de altă parte, destabilizează climatul economico-social, se pierd câteva mii de locuri de muncă. Ce punem în loc? Nuclear și gaze naturale. Pe de altă parte, și aceste tipuri de resurse se găsesc sub auspicii de incertitudine, dacă ne gândim la Taxonomia UE. Care ar fi soluția? Noi, la FEL, considerăm că modalitatea optimă de a împăca ambele concepte este dezvoltarea unei economii centrate pe hidrogen”, a mai spus liderul FEL.

Una din recomandările Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) pentru conferința liderilor industriei ce va avea loc la Glasgow în noiembrie, stipulează interzicerea acordurilor petroliere după anul 2021 – măsură care, odată luată, ar putea periclita concesionările pregătite de ANRM. Totodată, pot apărea elemente prohibitive în ceea ce privește centralele de apartament, după 2025. ”Cel mai mare avantaj pentru România, în îmbrățișarea hidrogenului verde ca soluție pentru viitor, constă în deblocarea investițiilor în regenerabile. Pentru început, hidrogenul produs din gaze naturale poate fi un precursor al hidrogenului verde”, a mai spus el.

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *