Acasă » Electricitate » Transport » Nicolae Vlăduț: Transelectrica face eforturi pentru a permite racordarea la sistem a noilor capacități

Nicolae Vlăduț: Transelectrica face eforturi pentru a permite racordarea la sistem a noilor capacități

15 iulie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Operatorul de sistem face eforturi pentru a permite racordarea la sistem a noilor capacități, susține Nicolae Vlăduț, director al Direcției Tehnice, Eficiență Energetică și Tehnologii Noi din cadrul Transelectrica. Concret, Transelectrica lucrează la dezvoltarea rețelei în așa fel încât să asigure posibilitatea de a prelua din zonele cu producție de energie excedentară și să o ducă în zonele deficitare, a spus Nicolae Vlăduț, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”România s-a angajat ca până în 2030 să crească producția de energie în centrale eoliene de la 3.030 MW în prezent, la 5.255 MW, iar pentru fotovoltaice, de la 1.832 MW, la 5.054 MW. Sunt multe proiecte pentru zona eoliană, dar mai ales pe zona Dobrogea, și este foarte posibil să se atingă aceste ținte. Pe zona fotovoltaică sunt mai puține proiecte și, deocamdată, nu sunt mulți doritori să vină cu investiții în această zonă. Pentru ca să asigure evacuarea energiei din zona Dobrogea – excedentară în producția de energie electrică, Transelectrica trebuie să vină cu noi proiecte. În acest are câteva proiecte în derulare – și aș menționa Linia de 400 kV Cernavodă-Stâlpu, care a și obținut finanțare europeană și are impact inclusiv asupra creșterii capacității de interconexiune pe granița cu Bulgaria. Un alt proiect este Linia de 400 kV Smârdan-Gutinaș, proiect de interes comun pe lista CE, cu finanțare europeană. Sunt proiecte în derulare care vor asigura, cel puțin pentru perioada următoare, evacuarea energiei din această zonă, inclusiv pentru Grupul 3 al centralei nucleare”, a adăugat el.

Transelectrica are un nou program de investiții, pe perioada 2020-2029, care prevede investiții și în zona de vest a țării, unde are în lucru o linie nouă de 400 kV Porțile de Fier-Reșița.

Investițiile cu impact asupra segmentului de hidroenergie includ stația de 400 kV Arefu (pentru centrala Vidraru), stația de 220kV Ostrovu Mare (Porțile de Fier 2-Cetate) și refacerea conductorilor Liniei de 200kV Stejaru – Fântânele (pentru CHE Stejaru). ”Aceste proiecte rezolvă problema pentru 2020-2029, dar pentru perioadele de după 2030, Transelectrica și-a propus efectuarea altor studii pentru reconductorarea unor linii sau implementarea unei soluții de linie în curent continuu care să evacueze energia din zona Dobrogea. Studiile sunt contractate și în funcție de rezultate vor fi introduse noi proiecte în programul de investiții”, a mai spus Nicolae Vlăduț. El s-a referit și la o dublă premieră pentru Transelectrica: o nouă stație complet digitală la Alba Iulia și un laborator de testare a noilor tehnologii în cadrul Universității Politehnica din București.

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *