Acasă » Electricitate » Gearâp, AFM: Avem peste 5.800 de proiecte aprobate privind sisteme casnice “verzi”

Gearâp, AFM: Avem peste 5.800 de proiecte aprobate privind sisteme casnice “verzi”

23 octombrie 2014
Electricitate
energynomics

Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire (Casa Verde) a aprobat deja primele 5.800 de dosare, spune Adrian Gearâp, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

“AFM depune eforturi pentru finalizarea dosarelor depuse de către solicitanți în anii anteriori. Am trimis deja cele 5.835 contracte către beneficiari, persoane fizice, spre semnare. De asemenea, pentru cele 9.776 dosare depuse în 2011, am început analiza acestora, astfel încât, până la sfârșitul anului, sperăm să le trimitem spre semnare beneficiarilor care vor fi validați în acest program. După finalizarea analizei dosarelor depuse și în funcție de programarea finanțărilor aflate în curs, precum și de rata încasărilor la Fondul pentru mediu, se va lua o decizie cu privire la lansarea unor noi sesiuni anul viitor”, a mai spus şeful AFM într-un interviu acordat Agerpres.

Timbrul de mediu a strâns 523 de milioane în primele nouă luni

“Sumele colectate din timbrul de mediu, dar și din celelalte taxe de mediu, sunt utilizate exclusiv pentru diverse programe de mediu, pe care Administrația Fondului pentru Mediu le derulează și care au ca obiective principale protejarea mediului înconjurător, reducerea poluării și reducerea gazelor cu efect de seră”, spune președintele AFM.

Suma totală încasată de la introducerea timbrului de mediu este de 1.160.709.778,06 lei, din care, în primele nouă luni ale anului 2014, a fost încasată suma totală de 523.200.119,99 lei.

“Și nu trebuie să uităm că, în anul 2013, am fost obligați să restituim sume importante celor care au câștigat în instanță acțiunile întreprinse împotriva vechilor taxe pe poluare”, a mai spus Gearâp.

AFM are în implementare şi alte proiecte, cum ar fi cele de împăduriri sau canalizări, însă cel mai cunoscut este programul “Rabla”.

Programul “Rabla” continuă până pe 29 noiembrie

“Prin programul “Rabla 2014” am urmărit înlocuirea din circulație a autoturismelor mai vechi de 8 ani, față de 10 ani cât a fost anul trecut, și achiziționarea de autoturisme noi „prietenoase cu mediul”.

“Am ajuns deja la a 10-a ediție, fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale. Anul acesta programul a demarat la începutul lunii aprilie. Am alocat un număr total de 20.000 de tichete, dintre care 17.000 pentru persoane fizice și 3.000 pentru persoane juridice și instituții publice, având un buget de 140 de milioane lei. Un obiectiv important a fost eliminarea problemelor de funcționare a programului pe care le-am întâmpinat în trecut. În urma analizei făcute, am decis să aducem câteva modificări majore programului. Una dintre acestea a fost validarea în program doar a producătorilor și a dealerilor auto, prin intermediul cărora se implementează programul Rabla 2014,” a mai spus Gearâp.

“În acest an, pentru prima dată, tichetele nu au mai fost tipărite, ci au fost alocate electronic în sistemul informatic al Administrației Fondului pentru Mediu, această măsură facilitând urmărirea desfășurării programului, atât pentru noi, cât și de beneficiari. Toate tichetele alocate au fost puse la dispoziția oricărui dealer, în funcție de cerere. Distribuția tichetelor “Rabla” nu s-a mai realizat pe județe, în funcție de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcție de cerere, tichetele electronice fiind extrase din baza de date a AFM de dealerii auto, pe măsura ce s-au înscris solicitanții. Și în acest an s-a utilizat un singur tichet a cărui valoare se ridică la suma de 6.500 lei. De asemenea, am păstrat alocarea de Eco-bonusuri, fiecare în valoare de 500 lei, pentru stimularea achiziționării de autovehicule cât mai prietenoase cu mediul.”

În acest moment, au fost rezervate toate tichetele pentru persoanele fizice din sistemul informatic al AFM. Pentru persoanele juridice termenul pentru depunerea dosarelor de acceptare a fost până la data de 30 septembrie. Au fost depuse în total 2.819 dosare, dintre care au fost analizate 1.986. Până în acest moment, au fost acceptate 769 dosare, pentru un număr de 2.533 mașini. Pentru persoanele juridice și instituțiile publice, termenul limită de depunere a dosarelor de acceptare a fost până la data de 30 septembrie 2014.

“În acest moment se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice un proiect de Ordin privind modificarea Ghidului de finanțare a Programului de Stimulare a înnoirii Parcului Auto național, prin care este prelungită data până la care pot fi depuse notele de înscriere la producători, și anume până în 29 noiembrie 2014, astfel încât ultimii beneficiari, persoane juridice și instituții publice, care vor fi acceptați în program, să își poată realiza procedurile de achiziție. Din datele preliminare, cred că vom consuma, pentru prima dată de la începutul programului, toate tichetele alocate persoanelor juridice și instituțiilor publice”, a conchis Gearâp.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *