Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Traian Băsescu: Izolarea blocurilor se face doar în campanie

Traian Băsescu: Izolarea blocurilor se face doar în campanie

23 octombrie 2014
Consumatori
energynomics

Îmbunătățirea eficienţei energetice înseamnă şi izolarea blocurilor, dar aceasta se face în România doar în timpul campaniilor electorale, deşi sunt bani europeni pentru aceste măsuri, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

„Obiectivul de creştere a eficienţei energetice înseamnă, printre altele şi izolarea blocurilor. Este cea mai mare resursă pe care România o are, în momentul de faţă, din păcate ea se face numai în campanii, cu facilităţi, înainte de campaniile pentru Parlamentul European sau cea pentru Parlamentul naţional”, a subliniat Traian Băsescu.

„Uită Guvernul, primarii, de acest obiect şi este este zona în care România are posibilitatea unei îmbunătăţiri majore a eficienţei energetice, iar aceste programe trebuie aplicate consecvent, cu atât mai mult cu cât pot fi finanţate şi cu bani europeni”, a continuat el.

Reprezentantul statului a enumerate principalele subiecte de energie care vor fi discutate la Consiliul European care începe joi: schimbările climatice, perspectiva până în 2030 și strategia de securitate energetică a UE, cu accent pe accelerarea interconectărilor.

Reducerea țintei de emisii de carbon trebuie asumată ca program și de alte regiuni economice ale planetei, nu doar de UE, care riscă să-și piardă astfel competitivitatea, a mai menționat președintele României.

„UE trebuie să stabilească obiectivele acum şi să încerce să atragă în propriile obiective şi ceilalţi mari jucători ai lumii, SUA, China. UE nu poate merge cu un obiectiv stabilit unilateral, care i-ar putea afecta, în cazul în care nu e împărtăşit de principalii «furnizorii» de noxe, care generează efectul de seră, dacă obiectivele nu sunt însuşite şi de ceilalţi producători de gaze cu efect de seră, pentru că UE riscă să îşi piardă, astfel, o parte din competitivitate”, a comentat Băsescu.

Traian Băsescu a menţionat că în Consiliu se va face o analiză legată de nevoia de multiplicare a surselor de aprovizionare cu gaze, și o analiză a unui eventual eşec al negocierilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, precum şi tratarea riscului ca, în sezonul rece, aprovizionarea cu gaze via Ucraina să devină mult mai dificilă sau chiar ca aprovizionarea să fie întreruptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *