Acasă » Regenerabile » ME lansează noi apeluri de proiecte în valoare de 815 mil. euro prin Fondul de Modernizare

ME lansează noi apeluri de proiecte în valoare de 815 mil. euro prin Fondul de Modernizare

8 aprilie 2024
Electricitate
Bogdan Tudorache

Ministerul Energiei anunță lansarea a două apeluri de proiecte din cadrul Fondul de Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei- Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum.

Obiectivul primului apel de proiecte este finanțarea capacităților noi de producere a energiei din surse regenerabile dedicate autoconsumului, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNIESC și FM – Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei. Bugetul total estimat este echivalentul în lei a sumei de 415 milioane euro și reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.  Ajutorul de stat se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor eligibile efectuate şi nu poate depăşi 20 milioane EUR pe întreprindere, pe proiect de investiții. Apelul prevede limite de capacitate de 5 MW pentru două direcții de finanțare (sub și peste 5 MW, ambele fiind incluse, dar separat) și nu anunță restricții pentru eolian sau hidro.

Cel de-al doilea apel anunțat este în valoare de 400 milioane euro și este dedicat producției din surse regenerabile, fără limită de capacitate.

”Deja știți deviza noastră la ministerul Energiei: investiții, investiții, investiții. Astăzi, super-echipa noastră a finalizat ghidurile solicitantului pentru două apeluri noi-nouțe din Fondul pentru Modernizare: producție și autoconsum de energie verde (solar, eolian, hidro). Buget total: 400 milioane euro pentru producție și 415 milioane euro pentru autoconsum. Apelurile se vor lansa pe 25 aprilie, ora 09:00 și se închid pe 23 iulie, ora 17:00.

”Anticipăm că vom finanța 1.700-2.000MW în capacități noi de producție, plus încă pe atât pentru autoconsum (minim 70% energie pentru consum local). Sunt proiecte care se vor finaliza în următorii doi ani de zile. Bonus: 10 puncte în plus în evaluare pentru proiectele care prevăd instalarea de capacități de stocare. Pentru că aceasta este principala nevoie a sistemului energetic național românesc”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *