Acasă » Electricitate » Nuclear » Franța: Nouă dispută cu Germania și Spania în privința hidrogenului nuclear

Franța: Nouă dispută cu Germania și Spania în privința hidrogenului nuclear

11 februarie 2023
Nuclear
energynomics

O nouă dispută a izbucnit între Franța, Germania și Spania pe tema energiei nucleare, din cauza lipsei de sprijin din partea Berlinului și Madridului pentru eforturile guvernului francez de a califica hidrogenul de origine nucleară ca „verde” în legislația UE, spun surse din piață.

Disputa, care ar putea bloca un nou proiect de conductă de hidrogen de mai multe miliarde de euro din peninsula Iberică, ce urmează să treacă prin Franța înspre Europa Centrală, amână, de asemenea, adoptarea legislației europene privind energia verde, potrivit Euractiv. com și Reuters.

Franța, care se bazează pe reactoare vechi pentru a genera energie electrică, conduce o campanie de includere a hidrogenului obținut cu ajutorul energiei nucleare – cunoscut sub numele de hidrogen „roșu” – în noile obiective ale UE privind energia regenerabilă, care se concentrează în prezent pe hidrogenul verde produs folosind electricitate din surse regenerabile.

Franța acuză acum Spania și Germania că au încălcat angajamentele asumate de liderii porprii în cadrul reuniunilor de la Barcelona și Paris pentru a considera energia „cu emisii reduse de carbon”, inclusiv cea nucleară, ca fiind una curată.

„Aceste negocieri nu iau o turnură bună”, a declarat Agnès Pannier-Runacher, ministrul Franței al Energiei, săptămâna trecută, referindu-se la noile obiective UE în materie de energie regenerabilă, incluse într-un proiect de lege cunoscut sub numele de Directiva RED-3.

„Nu ar fi de înțeles ca Spania și Germania să ia poziții diferite la Bruxelles și să nu își respecte angajamentele”, a spus ea.

După multe întârzieri, președintele francez Emmanuel Macron a fost de acord cu conducta de hidrogen dintre Barcelona și Marsilia în octombrie, un acord oficializat la summit-ul din Barcelona împreună cu omologul spaniol Pedro Sánchez, în ianuarie.

Germania a fost adăugată oficial proiectui după un summit comun franco-german ce a avut loc la Paris câteva zile mai târziu, Berlinul dorind să importe hidrogen din Iberia și alte regiuni, în timp ce gazul rusesc nu mai este disponibil.

Macron a dat undă verde așa-numitului proiect H2Med sau BarMar, potrivit Parisului, în schimbul angajamentelor spaniole și germane privind hidrogenul roșu.

Oficialii francezi indică o declarație comună semnată la Barcelona, care afirmă că „Spania și Franța recunosc importanța producției, transportului și consumului de hidrogen curat, produs din surse de energie regenerabile și cu emisii scăzute de carbon”.

La Madrid, oficialii spun că discuția este o „neînțelegere” și sunt dispuși să fie flexibili cu privire la hidrogen în alte legislații, cum ar fi directiva privind piața gazelor, dar nu și în proiectul de lege pentru energiile regenerabile.

„Hidrogenul roșu nu poate fi regenerabil, deoarece nuclearul nu este o energie care poate fi considerată ca atare. Este imposibil”, a declarat pentru Reuters o sursă înaltă a guvernului spaniol.

Poziția Berlinului pare să o oglindească pe cea de la Madrid. „Mă îndoiesc că a fost vreodată o promisiune oficială că hidrogenul roșu va fi acceptat ca „verde” dacă ar fi realizată conducta din Spania”, a spus un oficial german.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *