Acasă » Petrol și Gaze » Polonia se aprovizionează în continuare cu petrol rusesc, spune un oficial polonez

Polonia se aprovizionează în continuare cu petrol rusesc, spune un oficial polonez

11 februarie 2023
Petrol și Gaze
energynomics

Polonia, un partizan fervent al embargoului impus petrolului rusesc după invadarea Ucrainei, continuă să îşi asigure din Rusia aproximativ 10% din necesarul de petrol, a recunoscut joi un secretar de stat, transmite AFP.

În condițiile în care embargoul european în vigoare nu vizează decât importurile maritime de petrol rusesc, una din principalele surse de venituri ale statului rus, Polonia se lăuda anul trecut că are un „plan radical” vizând renunțarea la importurile de petrol rusesc de la finele lui 2022.

Răspunzând la o întrebare formulată de un deputat din opoziție, Maciej Malecki, secretar de stat în Ministerul polonez al Activelor Statului, a recunoscut că, în conformitate cu un contract în vigoare încheiat de grupul petrolier polonez Orlen cu compania petrolieră rusească Tatneft, contract care va expira la finele lui 2024, „aproximativ 10% din necesarul de petrol al grupului Orlen”, adică 200.000 de tone de petrol pe lună, vine din Rusia, conform Agerpres.

Maciej Malecki a precizat însă că grupul Orlen, la care statul polonez este acționar majoritar, „a declarat în mod ferm că va înceta să mai cumpere petrol rusesc imediat ce un embargou va fi introdus la nivelul UE”, evocând riscul plății unor despăgubiri în situația în care ar rupe un contract în vigoare.

În ultimii ani Polonia şi-a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale şi petrol iar, potrivit lui Maciej Malecki, contractul pe care Orlen îl are cu Tatneft este singurul care mai este în vigoare în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *