Acasă » Electricitate » Fondul Proprietatea se teme de amestecul politic în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

Fondul Proprietatea se teme de amestecul politic în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

3 octombrie 2018
Electricitate
energynomics

Fondul Proprietatea își exprimă îngrijorarea cu privire la proiectul privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), publicat de Ministerul Finanțelor Publice în data de 29 septembrie. Într-un comunicat transmis presei, Fondul Proprietatea susține că proiectul nu oferă nici o garanție că principiile guvernanței corporative și regulile de transparență vor fi protejate de posibile practici corupte și decizii abuzive care rezultă din amestecul politic.

FSDI urmează să administreze active extrem de valoroase, iar proiectul de act legislativ “nu oferă nici o protecție împotriva unor decizii arbitrare din partea administratorilor și managerilor fondului, neexistând astfel nici o instituție, precum Autoritatea de Supraveghere Financiară care să supervizeze eficiența și integritatea”, avertizează Fondul Proprietatea.

„Înființarea unui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții nu este neapărat o idee rea, dar trebuie realizată într-o manieră adecvată, astfel încât să ajute la dezvoltarea și punerea în practică a unei viziuni unitare a strategiei de dezvoltare a României”, afirmă Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

„Este extrem de important ca manageri specializați să fie selectați într-o manieră transparentă și să poată fi trași la răspundere pe toată durata mandatului. Am văzut atât de multe exemple de manageri și administratori, selectați în mod arbitrar și fără merit, care au condus companii de stat până le-au adus în insolvență și în pragul falimentului. Imaginați-vă că ar fi infinit mai rău ca o mână de oameni, selectați netransparent și care nu sunt trași la răspundere pentru acțiunile lor, să dețină controlul celor mai mari și profitabile companii de stat”, explică Meyer.

Pornind de la aceste temeri, Fondul Proprietatea propune o serie de modificări, între care:

  • Respectarea regulilor de transparență similare celor aplicate fondurilor de investiții alternative listate, reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară
  • Raportarea lunară a valorii activului net (VAN) să fie obligatorie pentru FSDI
  • Numirea membrilor Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului să aibă loc în urma unui proces transparent și competitiv
  • Remunerația membrilor Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere sa fie corelată cu obiectivele de performanță
  • Listarea companiilor din portofoliul FSDI să reprezinte o prioritate crescând transparența și asigurând responsabilizarea conducerii și implementarea principiilor de guvernanță
  • Maximizarea profiturilor și creșterea valorii acțiunilor companiilor din portofoliu

În cadrul FSDI ar urma să facă parte și o serie de companii din sectorul energetic, printre care Engie România S.A., Societatea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice – Electrica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom, Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A., S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Uzina Termoelectrică Midia S.A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *