Acasă » Electricitate » Câciu: Proiectele din PNRR trebuie încheiate până în august 2026; sunt multe investiții în energie întârziate

Câciu: Proiectele din PNRR trebuie încheiate până în august 2026; sunt multe investiții în energie întârziate

27 martie 2024
Electricitate
energynomics

Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor şi Fondurilor Europene, Adrian Câciu, la o conferință de specialitate.

Totodată, el a făcut referire la „vânătorii de afaceri” care depun proiectul, însă ei nu îl vor implementa, ci caută un producător care va investi într-un parc.

„Există la acest moment pe apelurile deschise, nu ştiu dacă neapărat la Ministerul Energiei sau în zonele locale, vânătorii de afaceri care vin, depun proiectul, dar ei nu îl vor implementa, apoi caută un producător care va investi într-un parc. Mie mi se pare că această chestiune este o distorsionare inclusiv a intenției de investiții pe care o avem. Chestiunile astea trebuie să le avem în vedere şi să le eliminăm, dacă vrem să scurtăm paşii pe care-i avem de făcut până când investițiile vor fi implementate”, a menționat ministrul, citat de Agerpres.

În opinia sa, România se află într-o zonă de oportunitate, având la dispoziție peste 20 de miliarde de euro.

„Cred că suntem într-o zonă de oportunitate istorică. Vă dau o cifră care o să vă uimească. La acest moment, când discutăm, avem la dispoziție peste 20 de miliarde de euro. Avem o alocare de aproape 5 miliarde de euro din PNRR, avem Fondurile din politica de coeziune 2021-2027, încă 3 miliarde de euro, avem Fondul de modernizare, 16 miliarde de euro. Banii din perspectiva surselor de finanțare există. Mai mult decât atât, din 2026 va mai veni o alocare de 5 miliarde de euro pe Fondul social pentru climă, care începe să fie implementat din 2026 până în 2030 de către România, iar alocarea pentru România este de 5 miliarde euro – 6 miliarde de euro, în funcție de prioritățile pe care le definim în acea programare”, a menționat ministrul.

El a subliniat că trebuie să punem umărul cu toții ca „proiectele care sunt deja în derulare să se întâmple cât mai rapid”.

„Timpul nu ne aşteaptă. România a intrat într-o altă paradigmă de dezvoltare. Nu mai este în paradigma lipsei de proiecte, a lipsei de bani. Din perspectiva surselor de finanțare, mai ales surse de finanțare gratuite, este într-o competiție cu capacitatea sa administrativă, pe de o parte statală, dar şi privată, de a implementa proiectele. Până în august 2026, toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate. Sunt multe investiții în energie întârziate. Sumele sunt exorbitante dacă discutăm de valoarea pe care o avem la dispoziție, dar sunt doar nişte sume pe hârtie de care România beneficiază sau ar putea beneficia dacă ele nu se transformă în proiecte care şi-au atins obiectivul. Toți actorii din acest angajament trebuie să stea la masă şi să găsească soluțiile mai pragmatice, pentru că avem investiții într-adevăr frumoase, benefice pentru România, dacă s-ar realiza, dar întârziate. Şi trebuie să fim foarte sinceri cu chestiunea asta. Dacă nu suntem sinceri, ne vom păcăli şi în 2026 vom constata că nu am realizat ce ne-am propus. Vom mai pierde sume puse la dispoziție gratuit. Nu avem timp să stăm şi să spunem că e totul perfect”, a subliniat Adrian Câciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *