Acasă » Petrol și Gaze » Megan Richards, CE: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni hub energetic

Megan Richards, CE: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni hub energetic

4 octombrie 2018
Explorare și producție
energynomics

Cu puțin timp înainte de cea de-a șasea ediție a conferinței Black Sea Oil & Gas, unul dintre vorbitorii de top Megan Richards a discutat cu organizatorii despre rolul Comisiei Europene în regiunea Mării Negre.

Megan Richards, Comisia Europeană, DG ENER

Megan Richards, Comisia Europeană, DG ENER

În interviu a fost abordat rolul UE. Sinergia Mării Negre este în principal un cadru de dezvoltare menit să asigure o mai bună coerență și orientare a acțiunilor. Miza este concentrarea atenției asupra comerțului transfrontalier, a mediului, a pescuitului și a energiei, printre alte domenii de cooperare. Reformele energetice pentru regiuni din afara UE, precum Ucraina și Republica Moldova, joacă un rol major în conectarea consumatorilor europeni cu gazul provenind din zona caspică. Comisia Europeană se implică activ în inițiativa privind conectivitatea în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), care accelerează integrarea piețelor regionale de gaze naturale. Aceasta completează politicile existente privind vecinătatea europeană, Turcia și Rusia.

Comisia Europeană a stabilit cerințele minime de siguranță prin Directiva privind siguranța offshore (2013/30 /UE), concentrându-se asupra mediului, protecției și reacției în situații de urgență la nivel european. Directiva privind hidrocarburile din 1994 prevede norme privind acordarea licențelor astfel încât să fie asigurate proceduri competitive, transparență și corectitudine. Cele două inițiative oferă o platformă pentru dezvoltarea responsabilă în toate aspectele relevante la nivelul membrelor UE și oferă recomandări tuturor actorilor regionali.

Rolul Comisiei Europene acoperă și asigurarea securității energetice europene. Coridorul sudic al gazelor naturale este un proiect prioritar care va sprijini obiectivele privind securitatea energetică și diversificarea surselor. Inițiativa CESEC se concentrează pe îmbunătățirea cooperării și dezvoltării infrastructurii de gaze naturale între țările din Europa Centrală și de Sud-Est. Acesta și-a extins gama pentru a acoperi electricitatea, energiile regenerabile și eficiența energetică. Scopul este să îmbunătățească interconexiunile fizice, asigurând o rețea sigură și fiabilă.

Provocarea principală este tranziția de la o piață foarte concentrată la una cu mai mulți actori, de la prețuri administrate, către o piață concurențială. Comisia Europeană este hotărâtă să elimine obstacolele care împiedică accesul pe piața energiei prin cel de-al treilea pachet privind energia. Scopul acestuia este să evite monopolizarea pieței prin separarea sectoarelor din Upstream și Midstream și creșterea competitivității.

Programul de Cooperare Transfrontalieră al Comisiei Europene stabilește calea către armonizarea reglementărilor și a politicilor comerciale, sprijină activ dezvoltarea stațiilor GNL și diversificarea surselor de energie, în condițiile în care Marea Britanie rămâne cel mai mare furnizor de petrol offshore (71% din producția UE).

Datele statistice privind energia globală în 2018, oferite de BP, arată că rezervele dovedite totale de gaz ale României erau la sfârșitul anului 2017 (onshore și offshore) de 0,1 trilioane de metri cubi; față de anul 2007 (0,6 trilioane de metri cubi), rezervele estimate de gaze au scăzut drastic. Pentru a-și maximiza beneficiile din explorarea offshore a țițeiului și a gazelor naturale, România și Bulgaria trebuie să aplice integral prevederile Directivei privind hidrocarburile și condițiile de acordare a licențelor care vor asigura implicarea investitorilor în noile explorări a unor investitori competitivi și profesioniști.

Interviul complet este disponibil aici. Aici vă puteți înregistra online la conferința Black Sea Oil & Gas de la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *