Acasă » Interviuri » Eugen Butoarcă: 2023 este anul energiei verzi și al sustenabilității

Eugen Butoarcă: 2023 este anul energiei verzi și al sustenabilității

1 august 2023
Distribuţie
Bogdan Tudorache

În perioada 2024-2033, Distribuție Oltenia își propune derularea a 39 proiecte care însumează o valoare totală de 435 milioane de euro cu ajutorul fondurilor europene. Investițiile sunt necesare pentru a face față noului val al investițiilor verzi. ”Dacă în 2022 aveam 5.561 de noi prosumatori, anul acesta avem deja, în primele 4 luni ale anului curent, peste 4.600 de prosumatori. În ceea ce privește proiectele mari de producție de energie derulate în zona Distribuție Oltenia există solicitări de aproximativ 5.000 MW,” susține Eugen Butoarcă, CEO Distribuție Oltenia, în cadrul unui interviu exclusiv acordat Energynomics.

 

Care este ritmul de creștere al segmentului prosumatorilor? Ce estimări aveți pentru acest segment, pentru 2023? Dar al proiectelor medii și mari eoliene și solare? Cum vedeți evoluția stocajului?

Ritmul de creștere al prosumatorilor în zona Distribuție Oltenia este accelerat. Dacă în anul 2019 aveam 28 de prosumatori racordați, în 2020 numărul a crescut la 607 prosumatori, în 2021 aveam 2.217 prosumatori. Dacă în 2022 aveam 5.561 prosumatori, anul acesta avem deja, în primele 4 luni ale anului curent, peste 4.600 de prosumatori.

În total, până în luna mai 2023, înregistrăm peste 13.000 prosumatori, cu 153 MW putere instalată ceea ce înseamnă o medie de 1.200 prosumatori racordați pe lună.

Estimăm că, începând cu luna iulie, numărul prosumatorilor va crește, ajungând la 1.800-2.000 pe lună. Creșterea este determinată de demararea noii finanțări din cadrul programului “Casa Verde”, unde vor exista aproximativ 10.000 de prosumatori care vor beneficia de subvenționarea investițiilor în instalațiile de producere din zona noastră operațională.

În ceea ce privește proiectele mari de producție de energie, derulate în zona Distribuție Oltenia, există solicitări de aproximativ 5.000 MW, proiecte aflate în diverse etape ale procesului de racordare (avize tehnice de racordare emise, contracte de racordare încheiate, solicitări probe, avizare studii de soluție sau puneri în funcțiune efectuate).

Cu privire la stocarea de energie, până în acest moment, solicitările nu sunt semnificative. Acestea au venit doar de la utilizatorii care au fost obligați să aibă baterii de stocare prin diverse programe de finanțare (PNRR, ElectricUp).

 

Care este ritmul de dezvoltare al contorizării inteligente?

Avem aprobat de către autoritatea de reglementare un calendar de implementare SMI până în anul 2027. Acest plan va fi îndeplinit 100%. În 2022 criza semiconductoarele s-a resimțit și încă se resimte în mai toate fabricile de contoare inteligente. Majoritatea operatorilor de distribuție au înregistrat întârzieri pe lanțul de aprovizionare cu contoare inteligente. Întârzierile în instalarea contoarelor SMART din anul 2022 sunt planificate să le recuperăm în perioada imediat următoare. Creșterea numărului de racordări noi în rețea precum și creșterea numărului de prosumatori ne-au determinat să ne revizuim prioritățile și să revizuim stocurile de contoare în condițiile în care livrările s-au realizat cu întârziere. De asemenea am fost nevoiți să lansăm noi proceduri de licitații publice pentru a căuta și alți furnizori de astfel de echipamente. Ne propunem ca la finalul anului 2033 să deținem un sistem de măsurare inteligentă în care să fie integrate toate contoarele aferente locurilor de consum din județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea.

Anul acesta avem în plan montarea a cel puțin a 35.000 de contoare inteligente.

 

Cum au evoluat indicatorii de calitate a rețelei SAIDI și SAIFI în ultimul an?

Vizăm în mod direct reducerea SAIDI-SAIFI și efectuăm investiții în rețea în acest sens, în ultimii 10 ani am înregistrat o evoluție pozitivă a indicatorilor de calitate a energiei electrice. Anul acesta am redus indicatorul SAIFI cu 13% și SAIDI cu 11%, comparativ cu 2022. De asemenea, țintele setate de descreștere pentru acest an pentru indicatorii întreruperilor neplanificate sunt mai mici cu 10% decât cele din 2022.

 

Cum vedeți, din punct de vedere personal, anul energetic 2023 – care vor fi principalele tendințe?

Cred că 2023 este anul al energiei verzi, al sustenabilității și al activităților care să ne asigure un viitor mai bun și mai curat. Din perspectiva Distribuție Oltenia, consider că este un an al implementărilor sistemelor avansate de management al distribuției, al activelor și al altor sisteme digitale care să îmbunătățească la nivel calitativ livrarea energiei electrice și flexibilitatea rețelei – toate aceasta având la bază nevoile utilizatorilor.

În plus, suntem o companie responsabilă care sprijină prosumatorii și producătorii de energie în demersurile lor de racordare la rețea. Participăm prin acțiuni și investiții proprii și producem singuri energie verde care să compenseze consumul propriu de energie electrică al companiei.

Planurile noastre actuale includ implementarea de centrale fotovoltaice în stațiile de transformare, cu o capacitate instalată cuprinsă între 20 kW și 150 kW, până la o capacitate totală estimată de 3,7 MW.

În 2023, estimăm o investiție de până la 10 milioane de lei și instalarea a peste 2.900 de panouri fotovoltaice pe aproximativ 21.400 mp. În 2024, ne propunem să instalăm aproximativ 1,7 MW în centrale fotovoltaice cu un cost estimat de 10 milioane de lei.

În prima etapă ne așteptăm la o producție de aproximativ 3.900 MWh/an, ceea ce reprezintă 80% din consumul propriu al stațiilor de transformare în care sunt instalate centralele fotovoltaice, deci o reducere cu 80% a costului de achiziție a energiei pentru consumul propriu tehnologic.

De asemenea, considerăm că anul 2023 va fi un prim an de tranziție privind implementarea în masă a punctelor de încărcare auto, concomitent cu conectarea în rețea a unităților de producție din surse regenerabile. Cum precizam și anterior, în perioada următoare, va fi necesară redimensionarea rețelei de distribuție pentru a absorbi acest impact precum și sisteme automate de gestiunea a acesteia.

 

Care sunt principalii piloni ai noului Planul de dezvoltare al Distribuție Energie Oltenia pentru perioada 2024-2033?

Pentru noi, Planul de Dezvoltare pe următorii 10 ani este un instrument pe care noi îl utilizăm în activitatea noastră. Strategia Distribuție Energie Oltenia rămâne aceea de a asigura alimentarea cu energie electrică a consumatorilor noștri la standarde înalte de calitate, indiferent de provocările din sector, cele generate de contextul regional, social și cele de ordin legislativ. Principalii piloni ai Planului de Dezvoltare Distribuție Oltenia pe următorii 10 ani, în conformitate cu strategia energetică Europeană și Națională sunt: îmbunătățirea calității pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat utilizatorilor rețelei electrice de distribuție (RED); creșterea eficienței energetice în procesele interne și a costurilor operaționale; asigurarea securității cibernetice; tranziția către o rețea inteligentă prin implementarea de sisteme digitale de gestionare precum: sistem de măsurare inteligentă SMI – MDM & MDC (Meter Data Management System & Metering Data Collection), ADMS (sistem avansat de management al distribuției) – SCADA, Self healing, sistem de monitorizare a calității energiei electrice, GIS (Sistem informatic geografic al rețelei de distribuție DEO); integrarea tuturor utilizatorilor Distribuție Oltenia în Sistemul de Măsurare Inteligentă până la data de 31.12.2033; alinierea la tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon – Net Zero până în anul 2040; susținerea programelor de racordare a prosumatorilor și producătorilor de energie din resurse regenerabile, cât și racordarea utilizatorilor finali; implementarea sistemelor de gestionare a congestiilor și flexibilizarea RED; extinderi/ electrificări, întărire de rețea în amonte de punctul de racordare și digitalizarea proceselor și automatizarea activității de distribuție.

Din punct de vedere al investițiilor, în următorii 10 ani vizăm următoarele direcții: reducerea pierderilor tehnologice și îmbunătățirea eficienței energetice; îmbunătățirea indicatorilor de continuitate în alimentarea cu energie electrică a utilizatorilor și obligațiile impuse de legislația primară și secundară (extinderi și electrificări ale rețelei de distribuție, alimentare cu energie electrică a ansamblurilor de locuințe, crearea condițiilor de racordare pentru utilizatori prin dimensionarea corespunzătoare a rețelei de distribuție, monitorizarea calității energiei electrice).

În ceea ce privește accesarea fondurilor nerambursabile, în perioada 2024-2033, Distribuție Oltenia își propune derularea a 39 proiecte care însumează o valoare totală de 435 milioane de euro.

 

 

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din iunie 2023 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *