Acasă » Electricitate » Elcen București vrea să se extindă; profitul net preliminat s-a redus cu 41%

Elcen București vrea să se extindă; profitul net preliminat s-a redus cu 41%

26 februarie 2015
Electricitate
energynomics

Elcen București, compania care furnizează 90% din energia termică a Capitalei, a înregistrat anul trecut afaceri preliminate de 1,9 miliarde de lei (428 milioane de euro), în creștere cu 19% față de nivelul din 2013, titrează Mediafax. Totuși, profitul net preliminat, 30 milioane de lei, a scăzut de la 51 milioane de lei din cauza creșterii prețului gazelor naturale, a declarat directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat.

În ciuda acestor circumstanțe, Elcen București gândește îndrăzneț cu privire la extindere şi cu privire la utilizarea unor tehnologii emergente. „Ne-am gândit să ne extindem în alte orașe, mari, prin asocieri cu alte firme, chiar dacă fuzionăm chiar dacă nu (cu RADET – n.r.). Termoficarea trebuie revitalizată dacă luăm în calcul gazele din Marea Neagră. În cel mult doi ani, prin măsuri economice de reconectare a clienților la sistemul centralizat de încâlzire, putem să creștem cu 10% vânzările de energie termică”, a afirmat Gabriel Ignat.

„Ne gândim și la stocarea de energie electrică. Energia produsă noaptea se vinde la prețuri mai mici, dar o producem pentru că producem oricum căldură. Această energie putem să o stocăm și să o vindem ziua, la un preț mai mare. O capacitate de stocare ar costa 500 milioane de euro. Nu putem crește producția de electricitate, dar am putea să o vindem la un preț mai mare”, a adăugat el.

Despre fuziunea cu RADET, Gabriel Ignat a explicat: „Fuziunea cu RADET este o mutare naturală având în vedere că RADET nu ne plătește. În urma fuziunii am ajunge mai aproape de clienții finali, îmi înglobez canalul meu de vânzare. Un alt motiv pentru fuziunea cu RADET este că ei pot face servicii energetice. Noi nu avem vizibilitate la clientul final”, a adăugat Ignat.

După divizare, compania Elcen București a rămas cu Centrala Termoelectrică Vest (250 MW instalați), Centrala Termoelectrică Sud (550 MW), Centrala Termoelectrică Grozăveşti (100 MW), Centrala Termoelectrică Progresu (200 MW), precum şi cu Uzina de Reparaţii. Electrocentrale Constanţa deţine Centrala Termoelectrică Palas (100 MW) şi reţelele de transport al energiei termice care deservesc oraşul Constanţa, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN. Electrocentrale Titan operează Centrala Termoelectrică Titan (8 MW instalați) şi a primit și proiectul construcției, împreună cu compania japoneză Marubeni, a unei centrale noi la Fântânele, proiect de 170 milioane de euro.

Un comentariu la „Elcen București vrea să se extindă; profitul net preliminat s-a redus cu 41%”

  1. Ignat viseaza multe !!! Pana la realizare , in actuala conjunctura politica si cu sperante foarte realiste adica minime intr-o guvernare liberala competenta – Predoiu compune acum un program de gucvernare f f f subtire si nearticulat . SINGURA CERTITUDINE E CA AI GRESIT DIVIZAREA ELCEN … TITANUL NU E IN ELCEN SI NICI CONSTANTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *