Acasă » Termo » ELCEN – în linie dreaptă spre fuziune

ELCEN – în linie dreaptă spre fuziune

29 martie 2024
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Fuziunea dintre producătorul (ELCEN) și distribuitorul de apă caldă și căldură (Termoenergetica) în cadrul unui sistem de încălzire centralizată integrat în București este singura soluție pentru rezolvarea problemelor cu apa caldă și căldura, modernizare, energie verde, aer mai curat în București, reducerea pierderilor și scăderea prețului Gigacaloriei, cu impact pozitiv în facturile emise către populație, susține Claudiu Crețu, CEO ELCEN, în cadrul unui interviu exclusiv acordat Energynomics. El spune că La finalul lui 2023, Termoenergetica înregistra o datorie către ELCEN de aproape 1 miliard de lei, alte două mari provocări pentru companie fiind electricitatea vândută la preț negativ și prețul mare al certificatelor de carbon.

 

Care au fost principalii indicatori de performanță (KPI) ai anului 2023 pentru ELCEN? Ce planuri aveți pentru 2024?

Principalul indicator de performanță pentru anul 2023 a vizat asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică și termică la nivel local și în sistemul energetic național. Un pas important realizat în 2023 (luna februarie) a fost ieșirea din insolvență după mai mult de 6 ani. Astfel, ELCEN a devenit o companie viabilă, ieșirea din insolvență deblocând calea către accesarea de fonduri și implementarea programului de retehnologizări.

Un alt indicator important a vizat eficientizarea activității de producere a energiei electrice și termice. În acest sens, ELCEN a derulat în 2023 investiții la 3 din cele 4 CET-uri pentru a crește producția de energie termică în București. ELCEN a pus în funcțiune cazane de apă fierbinte (CAF-uri) la CET București Vest, CET București Sud și CET Grozăvești, crescând astfel capacitatea termică instalată a companiei cu aprox. 400 Gcal.

Obiectivul principal al companiei pentru anul 2024 vizează investițiile majore în modernizarea instalațiilor energetice și implementarea unor centrale noi de cogenerare cu eficiență energetică ridicată cu consecințe pozitive asupra economiei, mediului și populației. ELCEN urmărește accesarea rapidă a fondurilor europene nerambursabile disponibile, esențiale pentru modernizarea capacităților de producție ale companiei. Trei din cele patru centrale termoelectrice aparținând ELCEN au o vechime de peste 50 de ani, folosind o tehnologie specifică anilor ‘70.

Proiecte noi vizate de ELCEN în 2024:

  1. Implementarea unei unități de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CTE Bucureşti Sud;
  2. Eficientizarea activităţii din CTE Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficiență;
  3. Implementarea unor capacități de cogenerare de înaltă eficiență utilizând motoarele termice, în CTE Progresu.

În martie 2024, ELCEN a lansat în sistemul electronic de achiziții publice o consultare de piață pentru servicii de tip Owners Engineer pentru construirea a două centrale în cogenerare pe amplasamentul CET Grozăvești și CET București Sud. Sunt proiecte de centrale de ultimă generație, hydrogen-ready. Vom aplica pentru finanțare prin Fondul de Modernizare.

Pe termen mediu și lung, obiectivele de investiții presupun și integrarea tehnologiilor regenerabile. Analizăm foarte atent oportunitățile de utilizare în cadrul ELCEN a stocării de energie electrică și termică, geotermal, pompe de căldură, inclusiv fotovoltaic, acolo unde este cazul. Pe partea de geotermal, am inițiat deja unele demersuri, în sensul în care am semnat la Washington, în luna februarie 2024, un acord pentru realizarea studiului de fezabilitate privind exploatarea energiei geotermale pentru termoficarea Bucureștiului, cu sprijinul Departamentului pentru Energie din SUA. Explorarea potențialului de integrare a energiei geotermale vine în contextul existenței resurselor geotermale pe aproape întreaga suprafață a Municipiului București, în special în partea de nord. Energia geotermală poate fi o soluție locală rentabilă, fiabilă, durabilă, ecologică, pentru termoficare, fiind utilizată deja cu succes în acest scop în zona de vest a României. Suntem și acționăm în prezent în  perspectiva unui viitor durabil. Interesul nostru este să avem un sistem de încălzire centralizată (esențial în aglomerările urbane dense) eficient, flexibil, decarbonizat și, mai ales, constant și sigur.

 

Care au fost cele mai mari provocări de pe parcursul anului 2023?  

Provocare 1: neîncasări din termie – afectarea capacității de plată. Această situație a necesitat o atenție sporită în contextul în care Termoenergetica, distribuitorul agentului termic în București, avea și are în continuare o datorie foarte mare către ELCEN de ordinul sutelor de milioane de lei. La momentul 2023, Termoenergetica înregistra o datorie către ELCEN de aproape 1 miliard de lei pentru energia termică livrată de ELCEN și neachitată la timp. Un asemenea deficit de finanțare a atras riscul major al imposibilității achiziționării de către ELCEN a cantității de gaze necesare pentru generarea de agent termic destinat alimentării cu apă caldă și căldură a locuințelor bucureștenilor. În acest sens, ELCEN a făcut toate eforturile pentru a evita intrarea în incapacitate de plată cu risc de intrare în faliment. Fără lichiditățile necesare, ELCEN ar fi intrat direct în faliment  pentru că e o companie care a fost deja în insolvență și, conform legii, nu mai poate intra din nou în insolvență. Presiunea pe fluxul de numerar al ELCEN s-a manifestat și se manifestă în condițiile în care compania are planuri masive de investiții pe termen mediu și lung în capacități noi de producție, a căror valoare totală este estimată la cca 650 milioane euro.

Provocare 2: electricitate vândută la preț negativ. Cererea mică de energie și prețurile angro în scădere semnificativă față de 2022 reprezintă unul dintre factorii care au pus presiune intensă pe cash-flow-ul companiei în 2023. Prețul spot de la OPCOM al energiei electrice a fost de mai multe ori negativ, în urma producției excedentare în raport cu consumul, astfel că  ELCEN a plătit practic cumpărători care să îi prea electricitatea generată, neputând să oprească producția în cogenerare, întrucât asta ar fi însemnat să nu mai livreze energie termică pentru alimentarea cu apă caldă și căldură a consumatorilor din București.

Provocare 3: prețul certificatelor de CO2. Costul certificatelor de CO2 reprezintă a doua cea mai mare valoare din ponderea cheltuielilor la nivelul ELCEN, după cheltuielile alocate pentru achiziționarea combustibilului/materiei prime pentru producerea energiei electrice și termice.    ELCEN, se conformează 100% la restricțiile de mediu. Avem sisteme de monitorizare permanentă, dispersia noxelor se face la sute de metri înălțime, deci respectăm normele naționale și europene. Cu toate acestea, pentru emisiile de CO2, plătim certificate de emisii de gaze cu efect de seră în valoare aproximativă de 100 de milioane de euro pe an.

Provocare 4: Vechimea instalațiilor. Echipamentele energetice au un grad avansat de  uzură tehnică și morală și sunt foarte aproape de a-și încheia perioada de funcționare în condiții de siguranță operațională. În ultimii aprox. 15 ani, ELCEN nu a efectuat investiții majore, întrucât capacitatea financiară a companiei a fost puternic influențată de creșterea datoriilor RADET, respectiv Termoenergetica față de ELCEN, ceea ce a condus la intrarea în insolvență a companiei în anul 2016 și, implicit, la imposibilitatea atragerii de fonduri europene nerambursabile pentru eficientizarea cogenerării.

  

Care sunt cei mai importanți piloni din noua strategie de fuziune ELCEN-Termoenergetica? Ce ar presupune fuziunea din perspectiva reducerii costurilor?

Fuziunea dintre producătorul (ELCEN) și distribuitorul de apă caldă și căldură (Termoenergetica) în cadrul unui sistem de încălzire centralizată integrat în București este singura soluție pentru rezolvarea problemelor cu apa caldă și căldura, modernizare, energie verde, aer mai curat în București, reducerea pierderilor, scăderea prețului Gcal. cu impact pozitiv în facturile emise către populație. O nouă companie viabilă din punct de vedere economic și financiar, va putea pune în practică o strategie unică de dezvoltare și de investiții care să vizeze eficiența la nivelul întregului sistem, nu doar pe un anumit segment. Activitatea desfășurată de cele două companii-părți componente ale sistemului de încălzire centralizată din București este interdependentă, astfel că modernizările trebuie să se facă simultan atât în partea de producție, cât și pe partea de transport-distribuție. Pentru a face investiții ample, majore, e nevoie de resurse financiare solide. Doar o companie credibilă poate fi capabilă să atragă sursele de finanțare atât de importante pentru eficientizarea sistemului de încălzire centralizată din București. E important să avem o fuziune într-o singură companie nouă, bancabilă, credibilă, sănătoasă. Pentru a avea această fuziune, e esențial ca datoriile curente să fie plătite. Termoenergetica, companie a PMB, datorează la zi ELCEN, companie aflată în subordinea Ministerului Energiei, aprox 850 milioane lei. Ministerul Energiei a notificat Primăria Generală privind Memorandumul aprobat în cadrul şedinţei Guvernului României din data de 31.01.2024 care prevede ce demersuri trebuie făcute în vederea fuziunii. În contextul măsurilor stabilite în Memorandum, Ministerul Energiei a solicitat PMB să emită un punct de vedere oficial care să reflecte acordul de principiu (neangajant) pentru fuziunea ELCEN-Termoenergetica. Un astfel de acord în favoarea realizării sistemului integrat de încălzire centralizată ar aduce mai multe beneficii importante, printre care: planificarea și implementarea integrată a investițiilor, rezolvarea problemei datoriilor între TERMOENERGETICA-ELCEN, reducerea semnificativă a costurilor operaționale și în facturi la consumatorul final.

Oradea, este modelul de succes din România care demonstrează clar viabilitatea sistemului integrat – producție, transport, distribuție. Prețul Gcal în Oradea este de aprox 400 de lei, comparativ cu cca 1000 de lei în București. Prin integrare, investiții, eficientizare, la Oradea au reușit să reducă pierderile și costurile în mod considerabil. Se poate și la București. Doar să avansăm pe baze solide. Fuziunea este baza, fundația.

Fuziune – reducerea costurilor:

  • Investițiile în modernizarea/eficientizarea sistemului înseamnă creșterea eficienței energetice, consumuri reduse, costuri de producție mai mici și, implicit, prețuri mai mici la energia electrică și termică.
  • Datorită dezvoltării integrate a sistemului și eficientizării acestuia, se vor reduce semnificativ pierderile și implicit, costul Gcal, ceea ce înseamnă bani economisiți pentru proiectele de dezvoltare și modernizare.
  • Investițiile în centrale noi înseamnă și reducerea emisiilor de carbon, ceea ce conduce la economii în ceea ce privește achiziția certificatelor de CO2 și, implicit, scăderea prețului de producție cu impact pozitiv în diminuarea prețului Gcal.

 

Care sunt pașii făcuți în achiziția sistemelor modulare ? Când și unde vor fi amplasate? Care vor fi costurile?

Acest proiect este inițiat și derulat de PMB. Cunoaștem detalii furnizate în mass-media, după cum urmează: Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Energetica Servicii, a lansat în luna ianuarie 2024, licitația pentru achiziția a 20 de mini centrale termice pentru a fi amplasate în mai multe puncte termice, situate la capetele rețelei de termoficare, unde funcționarea este deficitară. Prin achiziţia celor 20 de capacităţi modulare, Termoenergetica va asigura furnizarea agentului termic şi apei calde pentru 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi aproximativ 40.000 de locatari din toate cele 6 sectoare. Valoarea contractului este estimată la circa 79 milioane lei.

 

Cum va fi realizată efectiv, când și cu ce costuri racordarea celor 4 CET-uri direct la rețeaua Transgaz?

ELCEN a semnat recent cu Transgaz un contract pentru realizarea de către Transgaz a unui Studiu de Fezabilitate ce va demonstra viabilitatea tehnico-economico-financiară a racordării directe a ELCEN la SNT (Sistemul național de transport al gazelor naturale).

În prezent, alimentarea cu gaze naturale a celor 4 CET-uri se realizează prin intermediul sistemului de distribuție al Distrigaz Sud Rețele. Racordarea ELCEN la sistemul de distribuție a gazelor naturale implică sume în sarcina ELCEN ce se încadrează între 25-50 mil euro anual.

 

Ce înseamnă racordarea ELCEN direct la SNT?

Prin racordarea directă la sistemul național de transport al gazelor naturale, valoarea economiei rezultate din neplata tarifului de distribuție (zeci de milioane de euro anual) și a perioadei limitate de timp în care se recuperează cheltuielile de investiție, vor influența considerabil reducerea cheltuielilor de producere a energiei termice și electrice, ceea ce va conduce automat la scăderea prețului Gcal.

 

Care sunt situațiile la zi cu sumele restante de plată în ecuația Termoenergetica-ELCEN-PMB?

ELCEN are de recuperat în acest moment de la Termoenergetica datorii în valoare de 856.217.153,02 lei aferente lunilor de consum octombrie 2023-ianuarie 2024 pentru energia termică vândută și livrată către Termoenergetica, însă neachitată.

 

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din martie 2024 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *