Acasă » Interes general » EIT InnoEnergy lansează Repono, o companie pan-europeană dedicată stocării RES

EIT InnoEnergy lansează Repono, o companie pan-europeană dedicată stocării RES

7 martie 2024
Interes general
Bogdan Tudorache

EIT InnoEnergy a anunțat lansarea Repono, o companie pan-europeană axată pe deținerea și exploatarea sistemelor mari de stocare a energiei (ESS). Repono va putea standardiza și accelera modul în care aceste sisteme sunt implementate în întreaga Europă pentru a stoca gigawați-oră de electricitate regenerabilă în exces, pentru a reduce riscul de întreruperi de energie, pentru a echilibra prețurile la energie și pentru a permite o aprovizionare echilibrată cu energie curată 24/7. Pe lângă EIT InnoEnergy, printre primii finanțatori ai Repono se numără Schneider Electric, SIPLEC E.Leclerc, Stena Metall, Boryszew Group și NTM GmbH. Cu o capitalizare suficientă pentru primii ani de funcționare, Repono își propune să acapareze o cotă de 10% dintr-o piață europeană de 1 terawatt-oră (TWh) anticipată pentru 2030.

“Sistemul și rețeaua de electricitate din Europa au fost construite pentru o alimentare constantă cu surse de energie în bandă, nu pentru a face față unui aflux masiv de surse regenerabile descentralizate și intermitente. Prin urmare, renunțarea în forță a Europei la cărbune, petrol și gaze naturale supune infrastructura noastră energetică de lungă durată la o presiune imensă, ceea ce duce la limitări frecvente ale energiei ieftine și curate, la prețuri volatile și inutil de ridicate și la întreruperi de energie. Acest lucru stopează tranziția energetică în general, în condițiile în care noi, ca societate, avem totul, dar nu ne permitem luxul de a avea timp. Tocmai aici intervine Repono”, a spus Rasmus Bergstrom, CEO al Repono.

Repono se adresează în mod direct acestor provocări, acționând în trei domenii cheie. În primul rând, își va gestiona strategic capacitățile de stocare prin intermediul piețelor spot pe termen scurt. Repono va monitoriza fluctuațiile pieței, ceea ce îi va permite să cumpere, să încarce, să vândă și să descarce la momentul potrivit, cu scopul de a transfera producția în exces către perioadele de cerere suplimentară. În al doilea rând, serviciile de echilibrare oferite de Repono vor fi esențiale pentru menținerea stabilității rețelei și pentru prevenirea întreruperilor de curent la scară largă. În cele din urmă, prin integrarea stocării de energie în acordurile de achiziție de energie (PPA) încheiate între marii producători independenți de energie și companiile industriale, Repono va contribui la asigurarea unei aprovizionări fiabile cu energie electrică decarbonizată.

“Debutul Repono este o altă dovadă a angajamentului puternic al EIT InnoEnergy de a deschide calea tranziției energetice. Din prima zi, Repono va fi integrat în cel mai mare ecosistem de energie durabilă din lume, format din peste 1200 de parteneri din industrie, finanțe, cercetare și mediul academic, va avea acces la cele peste 46 de investiții ale noastre în sectorul stocării energiei, precum și la cei peste 800 de membri ai Alianței Europene a Bateriilor. Aceste condiții unice de pornire vor diminua foarte mult riscul afacerii Repono și vor permite companiei să reproducă rapid proiecte în întreaga Europă, aducându-și contribuția la accelerarea tranziției energetice și industriale,” a adăugat Marcin Wasilewski, CEO la EIT InnoEnergy Central Europe.

În urma achiziției BatteryLoop, Repono are deja sisteme de stocare a energiei în funcțiune în țările nordice și dispune de o echipă de 25 de angajați.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *