Acasă » Interes general » Digitalizare » Dor Marian, Wiren: Timișoara își poate produce peste 50% din necesarul energetic din resurse solare

Dor Marian, Wiren: Timișoara își poate produce peste 50% din necesarul energetic din resurse solare

13 iulie 2021
Digitalizare
Gabriel Avăcăriței

Pe măsură ce tot mai multe companii și municipalități au în plan soluții sustenabile de dezvoltare, o mare parte din proiecte s-ar putea concentra în zona de dezvoltări fotovoltaice. Astfel, conform unui calcul al Wiren, Timișoara poate, în 7-8 ani, să instaleze panouri fotovoltaice în mediul rezidențial, public și industrial care să-i genereze circa 50% din necesarul de consum.

Wiren, companie prezentă în industria fotovoltaică de 10 ani, își propune să monteze la fiecare sistem solar pe care îl construiește un nou gadget, prin intermediul căruia să monitorizeze inclusiv în segmentul rezidențial consumul aferent fiecărui mare consumator din casă. Având date măsurate, putem identifica și propune clineților noștri soluții de îmbunătățire a consumului din energie solară si a-și crește eficiența energetică, a spus Dor Marian, Managing Partner Wiren, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Timișoara”, organizate de Energynomics.

”Avem experiență în construcția de centrale fotovoltaice atât de mari dimensiuni, cât și pe acoperișurile clădirilor, de la zona industrială la cea rezidențială. Prețul energiei electrice crește, iar tendința se va menține. Costurile echipamentelor fotovoltaice au tot scăzut, ajungând la 25% din cât erau în 2010-2012, astfel încât eficiența economică a unei investiții fotovoltaice este extrem de ridicată. Am efectuat simulări pentru Timișoara, iar în zona rezidențială există un potențial de circa 10.000 de sisteme care ar putea fi integrate în rețea în 8-10 ani.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DOR MARIAN

Am luat ca exemplu o casă cu un consum de 350-400 de lei/lunar, căreia i s-ar potrivi o instalație fotovoltaică de 5-6 kW. La o rată de absorbție a energiei de 52% în consum propriu, cu 48% livrați în rețea, amortizarea acestei investiții s-ar face în mai puțin de 7 ani, generând, la o investiție de 6.000 de euro, peste 20.000 de euro economisiți, la o creștere anuală a prețului energiei de 2%”, a spus el.

 width=

”În același timp, pentru o companie, am luat un caz de 600 kW (unități industriale, de retail, etc) și am ajuns la o amortizare în mai puțin de 6 ani”.

În ceea ce privește consumul total de energie al orașului Timișoara, am încercat să estimăm consumul aferent fiecărui sector individual. Cu un consum de 30% pentru sectorul rezidențial, 30% pentru parcurile industriale, 11,50% sectorul retail, 9% administrațiile publice și 12% alte sectoare, estimăm faptul că în 9-10 ani de zile, Timișoara ar putea să producă peste 50% din energie din panouri fotovoltaice. Acest obiectiv se poate realiza prin instalarea a 10.000 de sisteme fotovoltaice în cadrul sectorului rezidențial, 200-300 de sisteme în cadrul sectorului retail, în jur de 500-7.100 de fabrici sau magazine de retail și tot ceea ce înseamnă administrație.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Timișoara” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Centrica Business Solutions, Eaton, ENGIE Romania, Enel X România, Kawasaki Gas Turbines Europe, Renovatio, Sixt, Wiren.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *