Acasă » Regenerabile » Energia regenerabilă, în viziunea președintelui Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR)

Energia regenerabilă, în viziunea președintelui Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR)

24 aprilie 2024
Agrovoltaic
energynomics

Adrian Mihai, agricultura.video

Theodor Ichim este fermier din județul Constanța și conduce una din cele mai puternice organizații de profil, FAPPR – Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România. Este un fervent susținător al politicii de finanțare a utilizării energiei regenerabile de către fermieri, pentru procesare, dar mai ales pentru irigații.

„De foarte multe ori am vorbit și am transmis politicului, inclusiv actualului ministru, dând următorul exemplu, având în vedere că energia în irigații este subvenționată de către Ministerul Agriculturii. Am spus atunci ministrului: Decât să ne dai în fiecare an peștele, decât să ne dai în fiecare an jumătate din energia pe care o consumăm, dă-ne mai bine punctaje  și bugete pentru investiții în energie regenerabilă și ajută-ne să ne producem energia pentru irigații”, spune Ichim. El consideră că este mult mai logic să fie subvenționate instalațiile de producere decât energia consumată pentru irigații.

Solul și bazinele, „acumulatori” de energie electrică

Înmagazinarea energiei electrice obținută din resurse regenerabile, utilizată pentru irigații, ar trebui privită în mod diferit decât înmagazinarea clasică, în acumulatori. Punctaje suplimentare au primit instalațiile clasice, dar Ichim consideră că în domeniul irigațiilor, energia se poate acumula și într-un lac sau bazin de acumulare sau chiar câmpul irigat pentru aprovizionare. „Energia pe care o produc se transformă în apă la planta mea sau în apă în terenul meu.” Pe de altă parte, este de acord cu faptul că instalațiile fotovoltaice destinate alimentării silozurilor trebuie să aibă sisteme de stocare în acumulatori.

Panourile flotante nu sunt o soluție

Una din temele lansate în discuție publică se referă la utilizarea panourile flotante amplasate pe canalele de irigații. Theodor Ichim consideră că acestea nu reprezintă o soluție pentru fermele din România, deoarece canalele au, în general, o formă trapezoidală, iar atunci când se golesc, panourile ar rămâne agățate de pereții canalelor, fapt ce le-ar putea dăuna. Dacă s-ar utiliza panouri late cât fundul canalului, nu s-ar mai acoperi toată suprafața de apă. Acoperirea canalelor cu panouri este benefică deoarece elimină pierderile cauzate de evaporare, dar sistemul trebuie să implice sprijinirea acestora pe cadre metalice.

Fotovoltaice doar pentru agricultură

Liderul fermierilor consideră că solul ar trebui utilizat pentru agricultură, iar panourile fotovoltaice să fie amplasate doar atunci când servesc aceluiași scop, investițiilor în agricultură. El contestă ideea că terenurile supuse deșertificării ar putea fi alocate investițiilor în producerea de energie fotovoltaică. Atât timp cât nu există studii care să arate că terenurile astfel acoperite ar putea să-și refacă potențialul agricol, nu ar trebui nici ele utilizate pentru producția de energie electrică. Este de acord, în schimb, cu turbinele eoliene, cu anumite rezerve însă. „Dacă între fermieri și producătorii de energie regenerabilă există consens, există comunicare și aceste turbine se instalează în anumite locuri în care nici fermierul nu este impietat, nu este încurcat în activitatea lui, atunci de ce să nu coexistăm? Dar dacă fermierul nu este proprietar pe teren și un dezvoltator de turbine vine și îi plantează o turbină în mijlocul solei, fiindcă acolo a găsit el să închirieze sau să cumpere, omul este încurcat și nu mai poate iriga, nu-și mai poate învârti pivoții, nu-și mai poate face lucrările așa cum așa cum trebuie”, spune Ichim. El consideră că cele două părți ar putea câștiga împreună, dacă și-ar armoniza interesele.

Articolul face parte dintr-un proiect comun desfășurat de Energynomics și agricultura.video cu obiectivul de a susține dezvoltarea proiectelor prin care energiile regenerabile să contribuie la creșterea performanțelor în agricultura și în industria alimentară din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *