Acasă » Evenimente » Nu rata! » SIREN – Simpozionul Român al Energiei | Sectorul energetic românesc – Șansa unui nou început (6-8 sep)

SIREN – Simpozionul Român al Energiei | Sectorul energetic românesc – Șansa unui nou început (6-8 sep)

14 iulie 2021
Evenimente
Gabriel Avăcăriței

Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2021, cu tema „Sectorul Energetic Românesc – Șansa unui nou început” va fi organizat de către Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), sub egida Ministerului Energiei, online, în perioada 6-8 septembrie 2021.

Multitudinea de factori externi cu impact asupra sectorului energiei din România (criza sanitară și noua viziune europeană a unui sector energetic neutru față de climă) și interni (necesitatea regândirii priorităților investiționale) generează condițiile unei noi viziuni și a unei noi abordări a sectorului, pentru îmbunătățirea dezvoltării acestuia în perspectiva unui nou început. Ritmul tot mai accelerat de transformare a tehnologiilor și apariția noilor tehnologii în sectorul energiei impune readaptarea politicilor aferente, transpuse printr-un cadru legislativ și de reglementare adecvat.

În acest context și coroborat cu misiunea declarată a CNR-CME, s-a considerat utilă organizarea bienală a unui Simpozion Național al Energiei (SIREN) care să analizeze aspecte privind tranziția sectorului românesc al energiei către țintele auto angajate de către România ca stat membru al UE și care – prin concluziile rezultate – să poată contribui la realizarea unor decizii corecte. SIREN va fi organizat în anii impari, în timp ce FOREN (Forumul Regional al Energiei) va fi organizat în anii pari.

„Necesitatea și importanța evenimentului este dată de oportunitatea lansării economice la nivelul Uniunii Europene, a relansării economiei europene și a promovării programelor de finanțare și de ajutor”, a declarat președintele CNR-CME Iulian Iancu, referindu-se la inițiativele europene Green Deal, Next Generation, Just Transition Fund. “Este necesară redesenarea întregului cadru legislativ, pachetul 55, care presupune schimbarea Legii energiei electrice, a energiei regenerabile, a eficienței energetice, deci, a legislației primare”, a mai spus Iulian Iancu.

Iulian Iancu a mai subliniat și diferențele dintre FOREN – Forumul Regional al Energiei și SIREN – Simpozionul Român al energiei, ambele evenimente fiind organizate de către CNR-CME. “FOREN este patronat de către Consiliul Mondial al Energiei, unde abordăm temele la modul general, teme europene, teme mondiale, dar nu ne-am dedicat exclusiv României. Acum, acest lucru devine o oportunitate, tocmai pentru că aceste subiecte se află pe agendele României și ale Europei. Este o necesitate să avem un simpozion dedicat energiei și mediului economic românesc, SIREN, generat tocmai de aceste teme și oportunități.. SIREN va fi organizat sub patronajul Ministerului Energiei, iar la eveniment participă toate companiile și toți experții domeniului energiei, care vor dezbate noutățile și oportunitățile sectorului”.

Simpozionul SIREN 2021, din 6-8 septembrie 2021, este structurat pe patru paneluri de discuții (în sesiuni succesive):

  • Panel 1 Politici energetice generale privind tranziția în energie
  • Panel 2 Programe guvernamentale și Politici Investiționale
  • Panel 3 Tehnologii inovatoare
  • Panel 4 Politici comerciale, piață, consumator

„Scopul SIREN 2021 este acela de a sublinia orientarea României către o direcție strategică, către viziunea privind strategia energetică, proiectele relevante, oportunitățile de țară, sursele de finanțare, industria de echipamente și, nu în ultimul rând, programul educațional pentru formarea de noi cadre și noi specialiști. Întreaga dezbatere se va concretiza într-un document – sinteză, care va fi pus la dispoziția decidenților economici și politici, precum și a autorităților locale, spre considerare”, a declarat la rândul său domnul Ștefan Gheorghe – director general executiv al CNR-CME.

CNR-CME îi invită pe toți cei interesați să se înregistreze la Simpozionul SIREN 2021 prin accesarea link-ului: https://bit.ly/3qZ6nWp.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *