Acasă » Regenerabile » Biomasă » David, RWEA: ”Guvernul aruncă în haos investițiile în energie verde”

David, RWEA: ”Guvernul aruncă în haos investițiile în energie verde”

24 octombrie 2013
Biomasă
energynomics

O nouă Hotărâre de Guvern suspusă recent dezbaterii publice taie nivelul până la care pot fi primite subvenții sub forma certificatelor verzi (CV) până la o capacitate maximă totală a pieței de 3.315 MW anual, deși în piață s-a depășit deja acest nivel, iar proiectele anunțate anterior ar putea urca pe termen mediu și lung la 20.000 MW.

Conform noului proiect de Hotărâre, nici o investiție nouă din domeniul energiei regenerabile nu va mai primi CV-uri, întrucât nivelul de 3.315 MW prevăzut de noul proiect a fost demult depășit.

Guvernul a aruncat în haos investițiile în energia regenerabilă, nimeni nu știe ce măsuri vor fi adoptate, întrucât nivelul de 3.315 MW a fost depășit de mult timp”, spune Ionel David, președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA), o organizație cu peste 100 de firme membre.

Sper ca acest proiect să nu se aplice niciodată”, spune David.

”E o parodie de consultare publică”

Noua HG emisă la începutul lunii octombrie a fost deja trimisă la avizare către ministere, însă în cadrul dezbaterii publice ”nu s-a luat în calcul niciuna din sugestiile pieței”, spune David.

”E o parodie de consultare publică. Deja nivelul energiei verzi instalate a depășit 3.330 MW. Nici un investitor nu-și mai poate face acum planuri pe vreun termen, pentru că gradul de incertitudine este foarte mare și nici băncile nu știu pe ce proiecte de finanțare se pot baza”.

”Suntem într-o zonă de incertitudine totală, pe un fond de poziție agresivă a guvernului față de investițiile în regenerabile în viitor, fără ca statul să facă alte investiții complementare, pe alte segmente energetice”, a mai spus David.

PNAER va fi retras

Noul proiect de Hotărâre lansat de guvern în octombrie invocă depășirea plafonului impus prin Planul Național de Acțiune în Domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER). Acesta prevede  acordarea unor subvenții până la o capacitate totală instalată de 3.315 MW, cifră devansată  în urma creșterii anuale cu peste 190% a investițiilor din segmentul  energiei verzi.

Actualul PNAER este depășit, el trebuie retras. Un nou plan ar fi trebuit propus de urgență guvernului”, a mai spus David.

Însuși Emil Calotă (n.r.- vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei ANRE) a declarat astăzi (n.r. joi, 24 octombrie) că PNAER e depășit și trebuie retras”, a mai spus David.

Investiții de sute de milioane de euro blocate

De la începutul anului, industria regenerabilelor a fost lovită de mai multe schimbări legislative. Un lobby puternic condus de marile trusturi industriale a convins guvernul de necesitatea scăderii subvențiilor din sectorul regenerabilelor, care au pus presiune pe costuri și le-au afectat profitul.

Negocierile cu guvernul român conduse de însuși miliardarul Lakshmi Mittal, acționarul ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex), au condus la o serie de măsuri care coboară prețul energiei. Parte din aceste măsuri au afectat investiții curente în regenerabile în valoare de câteva sute de milioane de euro.

Dacă anul trecut investițiile în energia verde atingeau 1,5-1,6 miliarde de euro, din care 800-900 de milioane de euro doar în turbine eoliene, anul acesta volumul total a scăzut la 4-600 de milioane euro, conform unei estimări RWEA.

Cerem revenirea la regimul legal anterior. Acum investitorii sunt captivi în România, profitul le este grav afectat și avem o problemă reală de lichiditate și predictibilitate”, spune Ionel David.

În urma primei măsuri a guvernului de limitare a stimulării energiei verzi prin Ordonanța 57/iunie 2013, s-a decis înjumătățirea CV-urilor acordate firmelor și amânarea plății restului CV-urilor până în 2017 și 2018. Măsura a intrat în vigoare în luna iulie, însă se știa despre intenția guvernului încă de la începutul anului, fapt ce a stopat o mulțime de proiecte noi, spune David.

Apoi, în luna septembrie guvernul a propus o nouă reducere a numărului CV-urilor, în cazul eolienelor de la 2, la 1,5 per MW până în anul 2017, urmată de o scădere la 0,75 CV-uri începând cu 2018. Deasemenea, centralele fotovoltaice noi ar fi urmat să primească 3 CV, față de 4 în prezent și 6 anterior adoptării OG 57 (acordarea a 2 CV-uri a fost amânată pentru 2017 prin OG 57). Această măsură nu a fost încă adoptată, spune David.

În lipsa transparenței, predictibilității și asigurării unui mediu concurențial sănătos investițiile sunt afectate pe termen lung și aruncă o lumină negativă asupra întregului spectru investițional din România și alungă investitorii potențiali din orice domeniu”, a conchis președintele RWEA.

Bogdan Tudorache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *