Acasă » Interes general » Oltchim, curtată de Socar, numește un nou director și va primi 50 de milioane de euro

Oltchim, curtată de Socar, numește un nou director și va primi 50 de milioane de euro

24 octombrie 2013
Interes general
energynomics

Oltchim Râmnicu Vâlcea are un nou director general, Marian Pârvu, fost şef al platformei petrochimice Bradu de la Piteşti, numit în urma întâlnirii delegației combinatului Oltchim cu ministrul Economiei Andrei Gerea. Totodată, ministerul Economiei susține că azerii de la Socar sunt interesați de Oltchim și vor vizita România în luna noiembrie. Gerea a promis clarificarea situației creditorilor până la vizita formală la Râmnicu Vâlcea programată peste două săptămâni. În același timp, se are în vedere conversia în acţiuni a creanţelor Electrica, AVAS, CFR Marfă, Salrom, și asigurarea capitalului de lucru al Oltchim în valoare de 50 milioane euro.

Socar, interesată de Olchim și alte investiții românești

Rovnag Abdullayev, președintele companiei de stat azere de petrol și gaze Socar și ministrul azer al Industriei și Energiei, Natiq Alyev, urmează să viziteze România în noiembrie pentru convorbiri pe tema privatizării combinatului Oltchim, precum și pentru analizarea altor oportunități de investiții în țară.

Andrei Gerea a discutat săptămâna aceasta cu Farid Abdinbayov, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România, despre stadiul colaborării comercial — economice dintre cele două țări.

Demnitarul român a dat asigurări că partenerii azeri vor primi informații actualizate cu privire la procesul de privatizare a combinatului Oltchim și a solicitat ca, în măsura posibilităților, să fie devansată sosirea delegației.

Este foarte important ca, prin consultări atât la nivel guvernamental cât și la nivelul mediilor de afaceri din cele două țări, să găsim acele proiecte de cooperare economică a căror concretizare să contribuie la creșterea substanțială a schimburilor comerciale bilaterale și a investițiilor reciproce”, a precizat Gerea.

La 31 august 2013, schimburile comerciale româno — azere au fost de 75,2 milioane dolari, înregistrându-se o creștere cu 12,2%, față de perioada similară a anului 2012, datorată exclusiv majorării exportului românesc cu 86,7%, până la 26,2 milioane dolari, în timp ce importul s-a redus cu 7,5%, la 49 milioane dolari.

Nou director la Oltchim, statul promite 50 de milioane de euro

Marian Pârvu, fostul şef al platformei petrochimice Bradu de la Piteşti, secţie a combinatului Oltchim, a fost numit miercuri în funcție în urma unei întâlniri la Ministerul Economiei. Fostul director general Mihai Tălpăşan a rămas în companie pe poziția de adjunct al lui Pârvu.

La întâlnirea de la Ministerul Economiei s-a discutat și conversia în acţiuni a creanţelor Electrica, AVAS, CFR Marfă, Salrom, asigurarea capitalului de lucru în valoare de 50 milioane euro pentru repunerea în funcţiune a combinatului şi atingerea parametrilor productivi în instalaţiile de care depind rentabilitatea.

Potrivit liderul Sindicatului Victoria, Corneliu Cernev, la discuţia cu ministrul Gerea au participat parlamentari vâlceni, prefectul Mircea Nadolu, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, administratorii judiciari şi şefii sindicatelor.

Andrei Gerea a promis că în două săptămâni va veni la Râmnicu Vâlcea, iar în acest interval de timp se va realiza un tablou complet al creditorilor, iar ulterior se va înfiinţa societatea Oltchim II”, a declarat Corneliu Cernev.

În cadrul întâlnirii au fost abordate teme privind acordarea până în 30 noiembrie a drepturilor salariale restante pentru angajaţii menţinuţi în activitate şi a drepturilor salariale şi plăţilor compensatorii, conform contractului colectiv de muncă, pentru persoanele disponibilizate din combinat şi preluarea personalului care asigură serviciile de mentenanţă de la societatea Mentchim, unitate externalizată, cu capital integral al Oltchim.

Oltchim poate funcționa cu 8 directori în loc de 21

De asemenea, s-a discutat despre reducerea cheltuielilor neeconomice prin diminuarea numărului de directori de la 21 la maximum 8 şi a excesului de servicii puse la dispoziţia acestora, respectiv autoturisme, oficii de secretariat şi protocol, revizuirea în regim de urgenţă şi îmbunătăţirea planului de reorganizare pentru funcţionarea societăţii Oltchim în sistem integrat cu rafinăria Arpechim Piteşti.

La sfârşitul lunii iulie, Oltchim a trimis în şomaj tehnic 715 salariaţi, până la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor. Totodată, combinatul şi-a redus programul de lucru de la 5 zile la 4 zile, pentru perioada 29 iulie – 8 septembrie, pentru angajaţii aparţinând Direcţiei Petrochimice.

Ca urmare a acestei decizii, sindicaliştii de la Oltchim au cerut premierului Victor Ponta să desemneze o comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului, susţinând că administratorii judiciari „au deosebita plăcere să ducă Oltchim la faliment prin concedieri colective, şomaj tehnic şi nefuncţionarea instalaţiilor„.

În luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti – au fost disponibilizaţi, numărul angajaţilor ajungând la 2.330.

Bogdan Tudorache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *