Acasă » Electricitate » Corina Popescu (CEO Electrica SA): Vrem să devenim mai activi pe plan regional

Corina Popescu (CEO Electrica SA): Vrem să devenim mai activi pe plan regional

13 octombrie 2021
Digitalizare
Bogdan Tudorache

Grupul Electrica are deja o sucursală în Republica Moldova, însă pandemia a blocat o parte semnificativă a planurilor de dezvoltare. Cu toate acestea, Grupul Electrica va deveni mult mai activ pe plan regional, în curând urmând să fie deschise și birourile de tranzacționare din Ungaria și Bulgaria, a spus Corina Popescu, CEO al Grupului Electrica, în cadrul evenimentului Abordare regională: Chișinău 2021, organizat de Energynomics.

”Întotdeauna am considerat că între România și Moldova ar trebui strânse relațiile pe segmentul energetic. Mi-aș dori foarte mult ca și grupul pe care îl reprezint astăzi să aducă un pic de plus-valoare acestei cooperări, iar sucursala din Moldova să devină și activă în proiectele pe care vreți să le dezvoltați aici”, a spus Corina Popescu.

Grupul Electrica este listat dual pe bursele de la București și Londra, din 2014. ”Grupul Electrica a reușit în această perioadă să fie unul din investitorii de bază din România. Din 2014 și până în prezent am investit peste 2 miliarde de lei în modernizarea și eficientizarea rețelei de distribuție din România, încercând să pregătim această rețea pentru ceea ce înseamnă provocarea ‘green’. În cadrul Grupului Electrica avem, începând cu acest an, o singură companie de distribuție, care distribuie energia electrică în 18 județe din România. Avem o companie de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale. Suntem, cu acest tip de activitate, prezenți în toată țara, nu doar în județele unde realizăm activitatea de distribuție. Avem puncte de lucru deschise și în celelalte zone ale competitorilor noștri”, a adăugat Corina Popescu.

Sucursală în Republica Moldova, urmează Ungaria și Bulgaria

Electrica deține și o companie de servicii energetice de tip ESCO, ce prestează servicii în sectorul energiei electrice, precum și o companie de producție de energie solară – aceasta fiind parte a strategiei grupului de accelerare a investițiilor în regenerabile în perioada următoare. ”Din 2020 am deschis și o sucursală la Chișinău – din păcate, pandemia ne-a blocat un pic și planurile de dezvoltare locală”, a adăugat ea.

”Sper ca această conferință să fie un punct de pornire pentru ca noi să fim mult mai activi în Moldova, cel puțin pe segmentele în care am dovedit că avem expertiză. Vrem să atingem și cealaltă latură a strategiei de dezvoltare de Grupului Electrica, aceea de a deveni jucători pe plan regional. Pe lângă Moldova, în curând vom deschide și birourile de tranzacționare din Ungaria și Bulgaria”.

Electrica pregătește 207 MW din fotovoltaic și eolian

Grupul furnizează energie electrică unui segment de 3,6 milioane de consumatori finali în România, iar pe partea de gaze, deși cota de piață este mică, activitatea de furnizare fiind la debut, segmentul consumatorilor finali este în creștere. ”Avem o cotă de piață de 20% în România, unde piața este liberalizată, și vorbim de o cotă la nivelul întregului consum din România, adică și și consumatori casnici, și industriali”.

Grupul distribuie energie către 3,8 milioane de consumatori, cu ajutorul unei rețele de 200.000 km, energia distribuită ajungând la 17,6 TWh anual. În același timp, Grupul Electrica dezvoltă soluții de e-mobility și își crește segmentul de energie regenerabilă. ”Ne-am consolidat prezența, începând cu anul trecut, așa încât să avem câte o companie pe fiecare activitate principală. Începând cu luna august a acestui an am înființat și o companie de producție în cadrul Grupului – Electrica Producție și am investit. Avem deja trei proiecte majore, care însumează 207 MW, pentru început, a căror construcție va începe în 2022 – o producție mixtă, fotovoltaic și eolian. Anul viitor intenționăm să punem în funcțiune cel puțin partea de fotovoltaic”, a anunțat Corina Popescu.

Totodată, strategia europeană ‘Fit for 55’ poate fi un moment important pentru Republica Moldova, din perspectiva taxonomiei UE și mai ales învățând din experiența României. Digitalizarea, Big Data, inteligența artificială, RPA – implementarea robotizată a proceselor, soluțiile de mobilitate electrică și tehnologiile alternative sunt parte din strategia Grupului Electrica, în diverse faze de dezvoltare.

”Puteți să evitați greșelile pe care le-a făcut România, în anumite momente, prin dezvoltarea unui cadru legislativ care să evite acele greșeli”, s-a adresat ea decidenților locali.

Bani europeni pentru noi tehnologii

Grupul Electrica a început deja să acceseze fonduri europene. ”În doi ani am reușit să accesăm 50 de milioane de euro, cu succes, atât în proiecte de digitalizare, de asset management sau de smart metering și de management data (MDM), cât și pentru dezvoltarea rețelei de distribuție în anumite zone în care pot apărea proiecte de energie regenerabilă: stații de transformare, etc. Sunt primii pași pe care Grupul îi face în accesarea de proiecte europene, care reprezintă cheia de dezvoltare a grupurilor din sectorul energiei electrice. Pe lângă aceste proiecte majore, am reușit să accesăm și suntem în proiecte europene legate de dezvoltarea de noi tehnologii. De exemplu, Electrica face parte din Asociația Hidrogenului la nivel european și de acolo se pot accesa proiecte.

Cred că este important pentru modul în care se va dezvolta sectorul energiei electrice, precum și pentru dezvoltarea și susținerea strategiei Grupului, pentru că azi, când vorbim despre decada 2020-2030 spunem că este una care aparține electricității, iar România își propune ca gazul să fie soluția de tranziție. Pe de altă parte, începând cu 2030, cu siguranță partea de echilibrare a rețelelor – un subiect care trebuie rezolvat, inclusiv prin interconectarea România-Moldova – va juca un rol esențial. În momentul în care vorbim despre energie distribuită – deci nu mai avem soluțiile clasice, în momentul în care vorbim despre echilibrarea a două elemente impredictibile – consumul și producția de energie regenerabilă – noile tehnologii, pe partea de stocare sau de hidrogen, pot să ne arate calea de urmat. Vrem să ne dezvoltăm produsele, să investim în a căpăta noi capabilități așa încât Grupul să se dezvolte sustenabil”, a mai spus Corina Popescu.

Conferința Abordare Regională: Chișinău a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, Electrica Furnizare, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, LAPP România, Nova Power & Gas, Siemens Energy Romania, Transelectrica, Transgaz.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *