Acasă » Electricitate » Alexandru Ciudin: Creșterea eficienței energetice reprezintă un obiectiv strategic pentru Republica Moldova

Alexandru Ciudin: Creșterea eficienței energetice reprezintă un obiectiv strategic pentru Republica Moldova

13 octombrie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

Creșterea eficienței energetice reprezintă un obiectiv strategic pentru Republica Moldova, iar anul 2022 va fi primul în care companiile energetice reglementate vor putea implementa proiecte ESCO, a afirmat Alexandru Ciudin, Director, Agenția pentru Eficiență Energetică, Chișinău, în cadrul evenimentului Abordare regională: Chișinău 2021, organizat de Energynomics.

În 2021 Agenția pentru Eficiență Energetică a inițiat elaborarea unor acte normative care reglementează zona energiei din Republica Moldova. ”Suntem aproape de adoptarea modelelor de contract pentru performanța energetică. Ne-am focusat atenția pe două direcții – prima ține de companiile energetice reglementate, iar a doua direcție, de instituțiile publice. Pe prima direcție suntem la final de elaborare a modelelor de contract pentru performanța energetică, a metodologiei de calcul privind parametrii financiari, economici și energetici ai contractelor de performanță energetică și sper ca 2022 va fi primul an în care companiile energetice reglementate vor putea implementa proiecte ESCO în Republica Moldova”, a spus Ciudin.

”Am lansat și elaborat o foaie de parcurs care a identificat un șir de piedici care, astăzi, împiedică implementarea proiectelor ESCO în instituțiile publice. Am identificat un șir de neajunsuri legale, urmează să purtăm negocieri cu principalele instituții vizate pentru ca să începem modificarea legislației primare”, a spus el. Referindu-se la obstacolele din calea achizițiilor publice, Ciudin a menționat domeniile fiscalității și al contabilității.

În același timp, în 2021 Agenția a lansat platforma informatică pentru monitorizarea și verificarea economiei de energie. ”Este o platformă care activează după o metodologie de calcul general acceptată la nivelul UE, practic, ea este operațională, urmează să o repartizăm la nivelul țării. Ea va genera rapoarte și date privind eficiența energetică și emisiile de CO2”.

Agenția a inițiat elaborarea planului național pentru creșterea numărului clădirilor cu consum net-zero. ”Suntem la finalul realizării acestui plan, care va avea un orizont de timp până la finalul anului 2027. Până la finalul anului sper să înaintăm spre aprobare acest plan către Guvern, care prevede mecanisme și obligații pentru companiile care vor să construiască noi clădiri, cât și pentru clădirile vechi ce vor fi renovate și ar trebui să aibă o performanță energetică de tip D”.

Agenția pentru Eficiență Energetică a reușit să reformeze în 2021 industria serviciilor de audit energetic. ”Nici în România nu există un cadru legal atât de cuprinzător cum l-am elaborat noi, în Republica Moldova. Am reușit să elaborăm modelele-șablon pentru auditorii energetici, să aprobăm cerințe minime pentru auditorii energetici și suntem pe ultima sută de metri pentru a aproba codul de conduită pentru auditorii energetici. La fel, suntem pe ultima sută de metri în aprobarea Regulamentului cu privire la sistemul informațional al auditorilor. Avem în prezent, înregistrați circa 43 de auditori energetici în cele trei categorii – industrie, clădiri și transporturi”, a afirmat Ciudin.

Conferința Abordare Regională: Chișinău a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, Electrica Furnizare, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, LAPP România, Nova Power & Gas, Siemens Energy Romania, Transelectrica, Transgaz.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *