Acasă » Interes general » Concurența autorizează preluarea de către GIP Gutenberg a companiilor de proiect offshore wpd

Concurența autorizează preluarea de către GIP Gutenberg a companiilor de proiect offshore wpd

27 septembrie 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Consiliul Concurenței a autorizat, din punct de vedere al securității naționale, tranzacția prin care GIP Gutenberg GmbH achiziționează compania wpd offshore Gmbh și, implicit, wpd offshore Black Sea 1 S.R.L., wpd offshore Black Sea 2 S.R.L. și wpd offshore Romania S.R.L., a anunțat instituția.

”wpd a vândut doar divizia de offshore, în timp ce wpd România și pipeline-ul de eolian și PV onshore rămân la wpd”, au declarat pentru Energynomics surse din cadrul companiei.

”wpd Romania rămâne parte importantă a grupului german wpd. Vânzarea diviziei eoliene offshore reprezintă o oportunitate foarte bună pentru noi de a ne continua expansiunea și a ne accelera investitiile de aici. Între timp, ambițiile noastre au crescut, am ajuns la un pipeline de 1.6GW, ce include proiecte în stadii avansate de dezvoltare. Tranzacția ne dă oportunitatea de putea realiza mult mai ușor aceste proiecte. Tranzacția dintre wpd AG și GIP se limiteaza doar la divizia offshore (ce include cei 1.9GW din Marea Neagră)”, au adăugat sursele citate.

GIP Gutenberg GmbH din Germania este controlată de fonduri de investiții din Statele Unite ale Americii. GIP investește pe piața infrastructurilor de energie, transport, apă și deșeuri.

Firmele vândute au fost înființate pentru dezvoltarea de centrale eoliene în Marea Neagră, în conformitate cu prevederile legale ce stabilesc drepturile pentru inițierea și derularea proiectelor offshore, spun oficialii Consiliului Concurenței.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *