Acasă » Electricitate » Nuclear » Nuclearelectrica și Nova Power au lansat compania de proiect pentru dezvoltarea de SMR-uri

Nuclearelectrica și Nova Power au lansat compania de proiect pentru dezvoltarea de SMR-uri

28 septembrie 2022
Electricitate
energynomics

Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SRL lansează RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Energiei.

Jose W. Fernandez, Subsecretarul pentru Dezvoltare Economică, Energie și Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și Ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, au asistat marți, 27 septembrie, la ceremonia de semnare a Declarației Acționarilor, la Ministerul Energiei, în România.

„Salut și sprijin noii pași pentru implementarea în România a primei centrale SMR din Europa, realizată acum prin lansarea companiei de proiect RoPower Nuclear și semnarea declarației acționarilor de către cele două companii, Nuclearelectrica & Nova Power & Gas. Proiectul este un exemplu al relațiilor de succes dintre România și SUA în domeniul energiei nucleare, care aduc numeroase beneficii, în special, stabilitate economică și securitate energetică. Mulțumesc partenerilor noștri americani și Subsecretarului pentru Dezvoltare Economică, Energie și Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Jose W. Fernandez, pentru susținerea și sprijinirea cooperării bilaterale pentru programele de energie nucleară. De asemenea, reiterez faptul că Guvernul României sprijină acest proiect important, care va contribui la consolidarea securității energetice și a independenței energetice pentru țara noastră și pentru țările vecine”, a spus Virgil Popescu, Ministrul Energiei.

RoPower Nuclear SA, deținută în părți egale de SC Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SA, va lua măsuri pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 (462 MWe) în România în acest deceniu. Centrala electrică va folosi tehnologia Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obținut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aprox. 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depășească capacitatea fostei centrale de la Doicești. Soluția comună nucleară și regenerabilă va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o noua viziune asupra surselor de generare pentru sistemnul energetic national viitorului.

„Suntem mândri că vom dezvolta în România o centrală electrică sigură, care oferă energie curată și rentabilă, aducând în același timp, multiple beneficii comunității locale. Având ca cele mai înalte obiective independența energetică și securitatea energetică, România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici in implementarea celor mai inalte standarde de securitate nucleara si productivitate si performanta, asa cum este si centrala CNE Cernavoda, de peste 25 ani”, a adăugat Cosmin Ghiță, CEO, Nuclearelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *