Acasă » Regenerabile » Solar » Ciprian Glodeanu: Ar trebui să ne concentrăm din ce în ce mai mult pe rebalansarea pieţei

Ciprian Glodeanu: Ar trebui să ne concentrăm din ce în ce mai mult pe rebalansarea pieţei

10 iulie 2015
Regenerabile
energynomics

Acesta este transcriptul mesajului transmis de Ciprian Glodeanu, Președintele Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA), cu prilejul Energy Strategy Summit, desfăşurat pe 4 iunie la Palatul Cantacuzino din Buşteni.

Bună ziua doamnelor şi domnilor, permiteţi-mi şi mie să mulţumesc organizatorilor pentru invitaţia pe care mi-au adresat-o, vă mulţumesc şi dumneavoastră că încă sunteţi cu noi, deja cred că au fost atinse toate temele în panel-urile anterioare şi de către Cătălina mai multe subiecte care sunt destul de fierbinţi pentru industria energiei regenerabile în ansamblu. Trecând peste ce s-a discutat, predictibilitate sau mai bine spus lipsa de predictibilitate, sau cum a spus domnul David vis-a-vis de viziunea pe care ar trebui să o avem, de ce vrem să facem cu acest sistem energetic, cred că ceea ce lipseşte în România la momentul acesta este fundamentarea deciziilor; luăm decizii pe baza a ceva ce este destul de neclar, le implementăm cum le implementăm, dar dacă vom face studii şi vom vedea exact ce a fost bine, ce a fost rău, să înţelegem exact care au fost consecinţele măsurilor luate, cred că în viitor măsurile, sau mai bine zis schimbările legislative, pot fi mult mai bine decise, mult mai bine implementate.

Probabil că aţi văzut că ieri a fost publicat în Monitorul Oficial Legea 122 de modificare a Legii 220, prin care au intervenit anumite modificări legislative, anumite corecţii, anumite remedii pentru nişte nedreptăţi care s-au făcut de-a lungul timpului în industria energiei regenerabile. Totodată, au mai fost şi anumite modificări, care totuşi încă o dată consider că sunt făcute fără niciun fel de studiu. O prima modificare a fost că proiectele până într-un Megawatt ar putea să-şi încheie contracte bilaterale de vânzare-cumpărare electricitate şi contracte bilaterale de vânzare-cumpărare certificate verzi în afara pieţei. Ne întrebăm de ce 1 Megawatt şi nu 1,1 sau de ce nu 2 sau de ce nu 10 Megawatti. La fel s-a introdus şi principiul acestui feed-în-tariff pentru proiectele de până în 500 de Kilowatti. Recunosc că nu sunt de acord cu domnul Borza în multe lucruri pe care dânsul le tot afirmă pe la diverse evenimente, dar sunt de acord cu un lucru – chiar mai avem nevoie totuşi să venim cu noi şi noi proiecte? Din punctul meu de vedere acest feed-în-tariff va fi foarte foarte mult îndreptat pentru proiecte fotovoltaice. Toată lumea se vaită că totuşi am dezvoltat destul de mult în domeniul fotovoltaic. Sunt cumva de acord până la un anumit punct, dar consider că România are un potenţial destul de mare şi mai poate dezvolta în continuare, atât fotovoltaic, cât şi alte surse regenerabile, dar consider că cel mai important era să fi făcut un studiu să vedem în ce măsură şi cum ar impacta un astfel de feed-în-tariff sistemul energetic naţional şi mai ales în ce măsură. Acum aşteptăm să vedem care vor fi practic regulile care se vor aplica acestui feed-în-tariff şi care va fi legislaţia secundară care va fi dată pentru aplicarea acestui feed-în-tariff, în ce măsură el va impacta sistemul de certificate verzi.

Ce se va întâmpla în viitor? Din punctul nostru de vedere ca asociaţie, considerăm că ar trebui să ne concentrăm din ce în ce mai mult pe rebalansarea pieţei, pe protejarea investiţiilor deja făcute, dacă în domeniul eolian sunt companii mai mari, sunt companii care din punct de vedere financiar ar putea rezistă anumitor şocuri, din păcate în domeniul fotovoltaic sunt destul de mulţi producători mici care au probleme la momentul actual în a-şi valorifica certificatele verzi, în a-şi valorifica electricitatea produsă şi sunt la limita supravieţuirii. Abia ce am discutat cu nişte membri din asociaţie că la momentul acesta abia îşi mai permit să îşi mai plătească costurile de bază şi au spus: “ceva trebuie să se întâmple pentru că avem credite bancare, avem tot felul de costuri cu parcurile noastre şi la momentul acesta suntem efectiv gâtuiţi, nu mai reuşim să susţinem business-ul”. N-aş vrea să văd şi sper să nu vedem în perioada următoare anumite insolvenţe în acest domeniu.

Totuşi cred că lucrurile vor evolua pozitiv… Doamna Neagu, cred că, la Closing Remarks o să aibă o altă părere. Vă spun acum din practică, din discuţiile pe care le-am avut cu anumiţi membri, care încă o dată, nu reuşesc să îşi mai plătească creditele bancare, probabil că băncile vor prelua anumite proiecte, rămâne de văzut ce vor face şi ele cu aceste proiecte şi în ce măsură vor putea să continue operarea proiectelor.

Însă revin şi la această strategie energetică, citind draft-ul de strategie care a fost propus în decembrie anul trecut, am văzut că practic cu privire la energia regenerabilă era la undeva de jumătate de pagină. Sunt 147 de pagini dacă îmi amintesc bine, din care doar o jumătate de pagină avem despre energia regenerabilă. Ori în condiţiile în care mai toată Europa discută de energie regenerabilă, de schimbări climatice, de protecţia mediului, cred că ar trebui să schimbăm cumva paradigmele şi cred că ar trebui să plecăm totuşi de la energie regenerabilă şi să venim cu celelalte surse că fiind o completare a producţiei de energie din surse regenerabile. Încă o dată este o părere, doamna Neagu aveţi dreptul la Closing Remarks şi la o părere diferită, am dreptul să îmi expun părerea. Vă spun care este punctul meu de vedere, cum ar trebui să fie o strategie energetică. Consider, O.K., nu vom pleca de la energia regenerabilă, dar măcar să alocăm energiei regenerabile o pondere ceva mai mare în această viitoare strategie energetică şi nu doar o jumătate de pagină şi nici acolo foarte clar. Se vorbeşte, la fel, din ce în ce mai des de biomasă, se vorbeşte de alte surse regenerabile, încă o dată, fără un studiu şi fără o fundamentare a deciziilor care vor fi luate şi mai ales a unui studiu temeinic, consider că o strategie energetică nu va fi aplicabilă şi nu va fi implementată.

2 comentarii la „Ciprian Glodeanu: Ar trebui să ne concentrăm din ce în ce mai mult pe rebalansarea pieţei”

  1. Pingback: Hidro Tarniţa este piesa de puzzle lipsă din sistemul energetic

  2. Ce dragut e Ciprian! Dupa ce a adus zeci de firme in Romania in regenerabile acum trebuie sa le explice de ce taramul Myo Ritz-ei e vraiste. In scurt: 6B EUR of fost jefuiti de niste oameni fara socoteala la cap. Dupa acest jaf Romania si guvernul ei imaculat face pe prima dona si invita alti investitori pentru ….a fi si ei jefuiti la randul lor.
    Romanistan are credit mai mic decat Nigeria in ochii bancilor occidentale. ZERO CREDIT!
    Am constatat ca in Romania cuvintele nu au nici pe departe sensul lor real. Cand vedeti pe cineva ca zice ” am proprietatea cuvintelor” sa fugiti in sens opus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *