Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » BRM: Lichiditatea pe piaţa gazelor poate creşte prin platforma STEGN

BRM: Lichiditatea pe piaţa gazelor poate creşte prin platforma STEGN

10 iulie 2015
Consumatori
Bogdan Tudorache

Bursa Română de Mărfuri (BRM) informează că, în pofida plângerii jucătorilor de pe piaţa gazelor referitor la lichiditatea pe termen scurt, platforma STEGN este concepută pentru a satisface nevoile pieţei, conform unui comunicat remis energynomics.ro.

„Referitor la articolele apărute în mass-media cu tema: ‚Lichiditate insuficientă a pieţei angro a gazelor pe termen scurt’, având ca bază de documentare Raportul Transgaz privind punerea în aplicare a măsurilor provizorii, conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 312/2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport gaz, Bursa Română de Mărfuri, în calitate de operator licenţiat în administrarea pieţelor centralizate de gaze naturale, doreşte să aducă unele precizări pe marginea acestui subiect”, precizează comunicatul BRM.

„Venind în întâmpinarea eforturilor SNTGN Transgaz SA de a pune în aplicare măsurile prevăzute în Regulamentul european, cu efect asupra creşterii nivelului de lichiditate a pieţei angro de gaze pe termen scurt, Bursa Română de Mărfuri informează, şi pe această cale, că deţine o platformă electronică de tranzacţionare a gazelor naturale, destinată inclusiv produselor standardizate pe termen scurt. Prin urmare are capabilitatea de a procesa, în timp real, şi oferte de vânzare – cumpărare pentru volume de gaze care pot face obiectul dezechilibrelor în Sistemul Naţional de Transport.”

Platforma STEGN (Sistem de Tranzacţionare Electronică Gaze Naturale), un produs conceput şi realizat de echipa de specialişti ai BRM, este o aplicaţie informatică modernă, complexă şi robustă, foarte uşor de utilizat şi a fost astfel concepută încât să se adapteze nevoilor pieţei libere, deci competiţiei, dar şi cerinţelor legislaţiei specifice pieţei de energie.

“Această nouă platformă este un instrument prin intermediul căruia participanţii la piaţa centralizată administrată de BRM pot introduce oferte pentru vânzarea – cumpărarea de gaze naturale pe orice interval de timp, fără restricţii de cantitate sau preţ; cu alte cuvinte, sunt vizate inclusiv volumele destinate acoperirii fluctuaţiilor, care se transpun în dezechilibre şi pot face apoi obiectul sancţiunilor, conform prevederilor Codului Rețelei. În acelaşi timp, Operatorul de Transport si Sistem (OTS) poate posta oferte şi încheia, la rândul său, tranzacţii în scopul realizării acţiunilor sale specifice de echilibrare comercială a Sistemului Naţional de Transport”, a precizat Valeriu Gheorghe, Directorul Executiv al Bursei Romane de Mărfuri.

Faţă de platformele specifice pieţelor spot, forward şi OTC, platforma STEGN permite utilizatorilor (platforma este dedicată exclusiv deţinatorilor de licenţe de furnizare) să introducă/întreţină perioada de livrare. În raportul menţionat se precizează că BRM, prin noua sa platformă de tranzacţionare electronică, este pregătită să ofere pieţei posibilitatea de a tranzacţiona produse zilnice şi chiar intra-zilnice, în măsura în care vor exista lichidităţi pentru această piaţă.

„Completăm cu precizarea că BRM şi-a manifestat, în repetate rânduri, şi îşi menţine dorinţa de cooperare şi disponibilitatea de a sprijini activ SNTGN Transgaz SA în procesul de implementare a mecanismului de echilibrare a Sistemului Naţional de Transport în conformitate cu impunerile reglementărilor comunitare, prin integrarea celor două aplicaţii (platforma STEGN şi platforma de echilibraj)”, spune BRM.

Tranzacţiile cu gaze naturale au demarat pe ringul specializat al BRM în luna octombrie 2013. De la acel moment şi până în prezent s-au înregistrat şi activează 144 de participanţi (34 producători/furnizori/traderi şi 110 consumatori noncasnici), volumul total tranzacţionat ridicându-se la circa 5 milioane MWh, realizat pe parcursul a 315 sedinţe de licitaţii.

Din totalul cantităţilor adjudecate, 1,3 milioane MWh au reprezentat gaze naturale cu servicii incluse (transport, distribuţie, înmagazinare) achiziţionate de clienţi finali (consumatori de gaze naturale) şi 3,7 milioane MWh – gaze naturale fără servicii, care au facut obiectul vânzării-cumpărării între producători, furnizori şi traderi care activează în zona de comercializare pe piaţă, sub licenţă ANRE.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *