Acasă » Termo » CE Oltenia începe tranziția de la cărbune la energie verde

CE Oltenia începe tranziția de la cărbune la energie verde

18 iulie 2023
Minerit
energynomics

CE Oltenia se modernizează și face trecerea de la cărbune la energie verde, anunţă Sebastian Burduja, ministrul Energiei, care a semnat luni contractele de finanțare pentru opt proiecte de parcuri fotovoltaice ale CEO. Parcurile solare vor fi realizate atât cu OMV Petrom, cât și cu Tinmar, investiții strategice susținute în proporție de 70% din Fondul pentru Modernizare.

“Am început săptămâna în forță și am semnat astăzi contractele de finanțare pentru 8 parcuri fotovoltaice, investiții strategice susținute în proporție de 70% din Fondul pentru Modernizare. Sute de milioane de euro pentru tranziția verde a României. România va avea acces în următorii ani la mai multă energie curată pentru toți românii. Și repede. Avem șanse ca până la finalul anului următor să punem în funcțiune capacitați de 735 MW putere instalată”, a spus Burduja.

”CEO Oltenia se modernizează și face trecerea de la cărbune la energie verde. Parteneriatele cu OMV Petrom și Tinmar implică o participare de 50% din partea CEO Oltenia, care va beneficia de noi surse de venit și va pregăti actualii angajați pentru a implementa și opera aceste proiecte de investiții (și nu numai). Accelerăm absorbția fondurilor europene disponibile prin Fondul pentru Modernizare. Am declarat ca obiectiv zero pentru mandatul meu creșterea ritmului de accesare a miliardelor de euro pe care România le are la dispoziție pentru modernizarea sistemului energetic național. Urmăresc personal progresul, în fiecare zi, împreună cu echipa tehnică. Vom continua să accelerăm tempoul”, a mai spus ministrul.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Işalniţa, Tismana, Roșia, Rovinari, Turceni, precum și pe haldele Pinoasa și Bohorelu. În perioada imediat următoare vor fi declanșate procedurile de achiziție pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcție și punere în funcțiune a noilor capacități.

Societăţile pe acţiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de circa 280 MW şi a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

 

OMV Petrom și CE Oltenia semnează contractele de finanțare pentru parcurile solare de 450 MW

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, anunță semnarea contractelor de finanțare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de circa 450 MW în colaborare cu CE Oltenia. Contractele de finanțare au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții celor patru entități juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor. În cadrul acestor entități, OMV Petrom și CE Oltenia sunt parteneri egali, fiecare deținând o participație de 50%.

„Prin semnarea contractelor de finanțare am mai făcut un pas important, care va permite echipei de proiect să se concentreze asupra fazei de construcție a celor patru parcuri fotovoltaice. Obiectivul OMV Petrom este ca, până în 2030, să devină un important producător de energie regenerabilă și furnizor de electricitate verde pentru clienții noștri, instalând capacități de producție, inclusiv prin parteneriate”, a spus Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.

În decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare.

În perioada următoare va fi lansată documentația necesară licitației pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcție și punere în funcțiune a parcurilor fotovoltaice. Demararea lucrărilor va începe după ce va fi desemnat câștigătorul acestei licitații.

Conform estimărilor din prezent, parcurile fotovoltaice ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului național în 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *