Acasă » Petrol și Gaze » Delgaz Grid începe testarea amestecului de gaze cu hidrogen în locuințele clienților

Delgaz Grid începe testarea amestecului de gaze cu hidrogen în locuințele clienților

18 iulie 2023
Consumatori
energynomics

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, începe luna aceasta, în localitatea Dârlos, județul Sibiu, testele la clienții casnici, pentru a verifica funcționarea instalațiilor interioare și a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale și hidrogen. În acest scop, compania a selectat câteva zeci de clienți care locuiesc în localitatea sibiană și care vor fi astfel primii români care vor participa la acest proiect de importanță națională pentru viitorul încălzirii sustenabile din România.

Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (țevi, aparate de utilizare) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare) nu vor fi modificate pentru acest proces. Testele derulate în etapa 1 a proiectului, în poligonul din Mediaş, au demonstrat că aparatele casnice funcționează fără nicio problemă cu amestec de hidrogen 20% şi gaze naturale 80%.

„În casele clienților vom replica practic exact ceea ce am făcut în poligonul de la Mediaș, cu instalațiile și aparatele de utilizare existente, fără nicio modificare și în condiții de siguranță. Înainte de toate, vom efectua o verificare riguroasă a întregii instalații de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a ne asigura că acestea sunt etanșe și funcționează corespunzător. De asemenea, vom analiza gazele de ardere. După aceasta, vom opri alimentarea cu gaze naturale, vom conecta la instalația de utilizare a clientului o butelie de amestec gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) gata pregătită și vom vehicula acest amestec prin instalație și aparate de utilizare. Vom verifica parametrii de funcționare și vom măsura concentrația gazelor de ardere. Ulterior, vom face același lucru la revenirea pe gaze naturale, ca să asigurăm clientul că aparatele nu au fost afectate în niciun fel de amestecul utilizat”, a explicat dr. ing. Cristian Călin, manager tehnic gaz, coordonatorul proiectului.

Primul test de acest fel din țară a fost deja efectuat de specialiștii din echipa de proiect, în județul Mureș, acasă la unul dintre directorii generali adjuncți ai companiei Delgaz Grid şi se poate viziona aici.

 

„După cum am observat la mine acasă, nu este nicio diferenţă între flacăra dată de alimentarea cu gaze naturale şi cea cu amestec de hidrogen și gaze naturale. Putem găti la aragazele noastre folosind şi hidrogen și putem produce apă caldă şi căldură în anotimpul rece folosind aceeași centrală. Practic, confortul nostru poate fi același cu cel dat de gazele naturale. Este important să reținem că utilizarea acestui amestec ajută la reducerea emisiilor de carbon, deci la un mediu înconjurător mai puțin poluat, conform valorilor indicate de analizorul de gaze arse. Un aspect deosebit de important este faptul că utilizarea amestecului este la fel de sigură ca şi cea a gazelor naturale”, a declarat Anca Evoiu, director general adjunct al Delgaz Grid.

„Am ajuns în prima casă cu amestecul de gaze naturale și hidrogen. Prin aceasta, demonstrăm practic că amestecul se poate folosi fără probleme pe actualele conducte și aparate de gaze naturale. Este o premieră pentru Delgaz Grid și pentru România, ceea ce ne face să fim încrezători în ceea ce priveşte viitorul hidrogenului şi utilizarea sa pe scară largă în locuinţele noastre”, a precizat Cristian Secoşan, directorul general al Delgaz Grid.

Testele durează câteva ore, iar după încheierea acestora va fi reluată alimentarea cu gaze naturale din rețea. La final, specialiștii Delgaz Grid vor efectua din nou o verificare a instalației de utilizare gaze naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a se asigura că totul funcționează perfect. Compania va suporta costul utilităților necesare pentru efectuarea testelor: gaze naturale, apă, electricitate.

Testarea în condiții reale la clienți reprezintă prima parte din etapa a 2-a a proiectului 20HyGrid, lansat în premieră în România în toamna anului trecut, după finalizarea testelor la Dârlos. În luna august urmează probe în a doua localitate selectată de companie, respectiv Gornești din județul Mureș – care devine prima localitate din România cu rețea din oțel ce va fi testată.

Un comentariu la „Delgaz Grid începe testarea amestecului de gaze cu hidrogen în locuințele clienților”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *