Acasă » Regenerabile » 30 de zile pentru comentarii la proiectul de lege privind eolianul offshore

30 de zile pentru comentarii la proiectul de lege privind eolianul offshore

18 iulie 2023
Eolian
energynomics

Ministerul Energiei a publicat proiectul de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, care se află în consultare publică timp de 30 de zile.

Comunicatul oficial precizează că prin proiectul de act normativ România asigură cadrul legal pentru dezvoltarea investițiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră. “România urmărește îndeplinirea principalelor obiective ale noii politici din domeniul energiei și climei a Uniunii Europene, pentru anul 2030 și perspectiva pentru anul 2050, obiective asumate și de România, cu scopul de a gestiona în mod echitabil tranziția sectorului energetic românesc către producerea de energie curată.”

Ministrul Energiei Sebastian Burduja consideră că „potențialul eolian la Marea Neagră este unul uriaș, pe care România nu are dreptul să îl rateze”.

Potențialul de energie eoliană offshore al României, astfel cum este acesta evaluat pe baza estimărilor Băncii Mondiale (BM), prezintă o capacitate teoretică de 76GW, 22GW sub formă de turbine fixe și 54GW sub formă de turbine plutitoare. Din punctul de vedere al raportului cost-beneficiu, primele turbine care ar trebui instalate sunt cele fixe, se arată în expunerea de motive.

Legea aflată în dezbatere publică include introducerea unei scheme de sprijin pe bază de Contracte pentru diferență pentru construcția și operarea de centrale electrice eoliene offshore cu o capacitate de producție energie electrică de 3 GW, până în anul 2035.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *