Acasă » Electricitate » CCIpR Energy Forum: Valul investițiilor europene care asigură tranziția energetică – fără precedent

CCIpR Energy Forum: Valul investițiilor europene care asigură tranziția energetică – fără precedent

12 mai 2023
Electricitate
Bogdan Tudorache

Joi, 11 mai, Camera de Comerț Italiană din România (CCIpR) a organizat Energy Forum – Regenerabile un eveniment dedicat investitorilor italieni, pentru o perspectivă asupra foii de parcurs a tranziției energetice a României, precum și asupra planurilor imediate care decurg din realitățile energetice naționale.

Lucrările conferinței au fost deschise de Roberto Musneci, Președintele CCIpR, care a anunțat programul de conferințe pentru acest an, care va include în toamnă alte două evenimente axate pe noua infrastructură, petrol și gaze și nuclear (octombrie) și economie circulară (noiembrie).

”Sunt tot mai mulți investitori italieni care vin în România, interesați în special de sectorul regenerabilelor, dar și de celelalte sectoare. Camera de Comerț Italiană din România încearcă să ofere oportunități de afaceri și să faciliteze relații de afaceri cu partenerii locali”, a spus Roberto Musneci.

”Valul investițiilor europene care asigură tranziția energetică este unul fără precedent. Sectorul energiei regenerabile din România este unul extrem de important, iar noi primim cel puțin o propunere de investiții pe săptămână în ultimele 18 luni. BEI a finanțat proiectele tranziției energetice cu 17 miliarde de euro în 2022 (din care 700 milioane euro în România – n.r.).  Din acestea, o treime au fost proiecte regenerabile, o treime investiții în rețea și stocare și o treime în eficiență energetică. Efortul în dezvoltarea capacităților de stocare este foarte important, pentru că ne permite să reducem costurile și să echilibrăm rețeaua. De asemenea, trebuie să investim mai mult în tehnologiile inteligente, pentru că o rețea inteligentă ne permite să reducem costurile. Mesajul meu pentru investitori- să nu reducem investițiile în producție, dar să aruncăm o privire și la rețea, la transmisie și la capacitatea de stocare”, a spus Lara Tassan Zanin, Head at EIB Group Office în Romania.

”România a devenit una dintre cele mai atractive piețe din regiune. Obiectivul României de a implementa 10 GW de tehnologii cu emisii scăzute de carbon până în 2030 poate fi revizuit la mult mai mult, în conformitate cu modificările Planului Energetic Național (PNIESC – e.n.). Obiectivul are multe șanse să fie depășit, având în vedere tendința de creștere fără precedent de pe piață și apetitul investitorilor și pipeline-ul proiectelor în dezvoltare. Acesta este, însă, un efort pe termen lung. Fondurile UE, alături de alte scheme de sprijin, cum ar fi Contractele pentru Diferență (CfD) ar ajuta cu siguranță investitorii, important este să fie disponibile în timp util. Ca întotdeauna, piața se confruntă cu o sumă de provocări, mai ales în ultimii ani, când am avut o volatilitate neașteptată a prețurilor, care s-a adăugat costurilor crescute ale lanțurilor de aprovizionare și întârzierilor în achiziționarea echipamentelor. Lipsa de lichiditate a pieței PPA din România este un alt obstacol care trebuie depășit în următorii ani, pe măsură ce piața devine mai sofisticată și mai deschisă către acest tip de instrumente”, a declarat Varinia Radu, partener fondator Energynomics – partener media al evenimentului.

În același timp, Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a anunțat că România va înlocui capacitățile pe cărbune cu 10.000 MW de energie regenerabilă, dar și prin utilizarea reactoarelor de mici dimensiuni (SMR) și a noilor capacități pe gaz, combustibil de tranziție atât de necesar pentru echilibrarea rețelei.

Totodată, Mircea Man, vicepreședintele ANRE, a anunțat o serie de măsuri care ”să modifice ordinele existente, tocmai pentru flexibilizarea rețelelor de transport și distribuție în vederea racordării mai facile la rețea”.

Printre vorbitori s-au numărat Pasquale Silvestro, Partener, Tonucci & Partners, Vincenzo Moderno -fondator Modvin, Massimo Ceccariglia, Șef adjunct al departamentului de dezvoltare a proiectelor, Mytilineos, Mario Tocco, Country Manager Romania, Alerion Clean Power, Federico Cianciosi, COO Prysmian Romania, Radu Dudău, Co-fondator și președinte al EPG, Lorena Voicu, CFO, Alive Capital și Cătălina Drăgoi, șef de operațiuni pentru România și Bulgaria, ERG Power Generation Spa.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *