Acasă » Electricitate » Nuclear » Bucureștiul a fost capitala industriei nucleare europene pentru o zi

Bucureștiul a fost capitala industriei nucleare europene pentru o zi

15 aprilie 2014
Electricitate
energynomics

România își păstrează stocul de cunoaștere din domeniul energiei nucleare și are abilitatea de a finaliza proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, au fost două dintre concluziile ediției din acest an a Simpozionului NucInfo Day 2014. Infrastructura de stocare și gestionare a deșeurilor radioactive pe care o are România este una foarte sigură, beneficiază de un centru de standardizare și măsurare în Institutul de Fizică Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) certificat de organizațiile internaționale, prin desemnare și exceptare a domeniului nuclear din atribuțiile Institutului Național de Metrologie.

Giovanni Villabruna, directorul reprezentanței din România a Ansaldo Nucleare, o companie din marele concern industrial Finmeccanica, a declarat pentru energynomics.ro că evenimentul deja și-a creat o audiență puternică și trezește an de an interesul multor companii de profil, precum și al organizațiilor internaționale.

Brenda Paganone, trainer al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a menționat că rolul unor astfel de evenimente de informare aprofundată este să implice toate părțile interesate în ceea ce agenția numește Milestones Approaches, un ghid pe care țările și companiile cu tradiție sau nou-intrate în clubul nuclear ar trebui să-l ia în considerare când încep să se gândească la etapele ridicării unei noi facilități de producție nuclear-electrică.

Dintre toate sectoarele productive, domeniul nuclear are cele mai drastice norme de siguranță

Andrew Pennington, director de campanie pentru inițiativa de energie curată a companiei de consultanță Amec din Marea Britanie, a declarat pentru energynomics.ro că domeniul energetic în ansamblu, dar mai ales cel nuclear, are datoria să-și mențină standarde înalte de siguranță și protecție a mediului și a persoanelor, cu toate că, dintre toate sectoarele producției de energie, cel nuclear are de pe acum cele mai drastice norme de siguranță.

Președintele Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive Florin Constantin Tătar a remarcat și el că energia nucleară a avut ghinionul de a intra cu stângul în istoria umanității, iar stigmatul folosirii puterii distructive a atomului nici până astăzi nu a fost total eliminat. Energia nucleară trece din nou printr-o renaștere în Europa, susține însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Marii Britanii la București, subliniind pentru cititorii energynomics.ro că Regatul Unit este în căutare permanentă de oportunități de extindere a bunelor relații pe care le are cu România, inclusiv în domeniul nuclear.

Mai bine de 100 de invitaţi din ţară şi din străinătate au participat marți la Palatul Parlamentului a 12-a ediție a Simpozionului Internaţional din domeniul nuclear NucInfo’Day 2014. Sub umbrela gestionării eficiente a deşeurilor radioactive, evenimentul organizat de Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, Comisia pentru Afaceri Europene și Comisia pentru Industrii şi Servicii din cadrul Camerei Deputaţilor a dorit să promoveze industria nucleară locală și reușitele ei, abordarea unor strategii sustenabile în domeniu și atragerea de investiţii străine prin dezvoltarea și aprofundarea cooperării internaţionale a României cu partenerii săi.

Un comentariu la „Bucureștiul a fost capitala industriei nucleare europene pentru o zi”

  1. Am participat la eveniment si cind citesc acest articol am senzatia ca vorbesc despre alt eveniment … Din articol pare ca evenimentul a fost un succes, in schimb realitatea a dovedit altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *