Acasă » Electricitate » DEER: Trofeul Electricianului 2024 – pentru trei zile, Clujul devine capitala energeticii românești

DEER: Trofeul Electricianului 2024 – pentru trei zile, Clujul devine capitala energeticii românești

10 iulie 2024
Electricitate
energynomics

Cei mai buni 105 specialiști din cadrul companiilor de distribuție a energiei electrice din toată țară, alături de tinerii elevi din liceele cu profil energetic și dispecerii energetici de distribuție, își dispută supremația în cadrul competiției ”Trofeul Electricianului”, faza națională, la Cluj Napoca, în perioada 8 – 12 iulie 2024.

Distribuție Energie Electrică Romania – DEER este gazda acestui eveniment de tradiție al electricienilor. Trofeul Electricianului, inițiat de compania Electrica în anul 1977 și reluat în anul 1995, a ajuns, anul acesta, la cea de-a 42-a ediție, fiind cel mai important și de anvergură concurs profesional din România.

La deschiderea evenimentului, organizată la Teatrul Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, au participat, în calitate de vorbitori, Mihaela Rodica Suciu, Director General DEER;  Emil Boc, Primar Cluj-Napoca; dl Sándor Bende, Președinte Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților; Andreea Lambru, Director Executiv Direcția Afaceri Electrica;  Anna-Maria Vasile, Președinte Consiliul de Administrație DEER;  Vasile Țopa, Rector Universitatea Tehnică Cluj-Napoca; Nicolae Buzea – Președinte Federația Univers. De asemenea, au fost prezenți dl Ștefăniță Munteanu, Director General Transelectrica, membri ai Consililor de Administrație Electrica și DEER și ai conducerii celor două companii, reprezentanți ai companiilor de distribuție Delgaz Grid, Distribuție Energie Oltenia, Rețele Electrice România și ai Adrem.

La competiția națională a Trofeului Electricianului participă câștigătorii fazelor pe companie, din cadrul celor patru societăți de distribuție a energiei electrice din țară: Distribuție Energie Electrică Romania – DEER, Delgaz Grid (societate membră a grupului E.ON în România), Distribuție Energie Oltenia (societate membră a Grupului EVRYO), Rețele Electrice România (societate membră a Grupul PPC), precum și specialiștii Adrem Invest. Competiția are 9 secțiuni, dintre care una este dedicată juniorilor din sistemul de învățământ dual. Având în vedere dezvoltarea fără precedent a producției din surse regenerabile, în special a prosumatorilor și a centralelor fotovoltaice de dimensiuni mai mici, misiunea dispeceratelor a devenit mult mai complexă și provocatoare. De aceea, începând de anul acesta, s-a introdus a noua secțiune, dedicată acestui domeniu. Astfel, competitorii prezenți în această ultimă fază a Trofeului, vor concura pentru: Electrician exploatare stații electrice de transformare 110 kV/MT; Electrician exploatare retea electrică de distribuție, MT şi JT; Electrician PRAM; Electrician măsurare energie electrică, verificare grupuri de măsurare; Electrician montare şi reparații echipament primar din stații electrice de transformare de 110 kV/MT; Electrician montare şi reparații instalații de distribuție MT şi JT (PA, PT, LEA, LES); Electrician defectoscopie LES de MT şi JT; Dispecer Energetic de Distribuție și  Electrician Junior.

Fiecare secțiune are atât probe teoretice (pe 9 iulie), practice (pe 10 iulie) si teoretice , in data de 11 iulie. Tot in data de 11 iulie vor fi desemnați câștigătorii fiecărei secțiuni. Pe lângă câştigătorii individuali, sunt premiate şi echipele de distribuție a energiei electrice, prin acumularea punctelor obținute de fiecare membru al delegației.

”Trofeul Electricianului este una dintre cele mai importante competiții profesionale din România, ce se evidențiază prin numărul mare de participanți, la nivelul fiecărei societăți de distribuție a energiei electrice, fiind și cea mai veche competiție ”a breslelor” ce continuă și astăzi. Acest eveniment nu este doar o ocazie de a aprecia excelența în activitatea noastră, ci și un prilej de a sărbători pasiunea și devotamentul nostru, al tuturor, față de această industrie. Mapamondul se pregătește ca, peste două săptămâni, să înceapă Olimpiada de la Paris. Noi avem Olimpiada noastră: Trofeul Electricianului.

Este o onoare, un privilegiu, dar și o mare responsabilitate să organizăm această ediție a competiției aici, la noi acasă, unde este sediul central al DEER: Municipiul Cluj Napoca. Pentru 3 zile, Clujul devine ”Capitala” și “inima” energiei românești. Cei mai buni profesioniști din toate distribuțiile din țară intră în competiție. Totul este pregătit! Nu-mi rămâne decât să le urez tuturor succes și cei mai buni să câștige!”, a afirmat Mihaela Rodica Suciu, directorul general al DEER.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *