Acasă » Electricitate » Bloomberg: Revitalizarea energiei nucleare în Europa este afectată de lipsa angajaților calificați

Bloomberg: Revitalizarea energiei nucleare în Europa este afectată de lipsa angajaților calificați

4 iulie 2024
Electricitate
energynomics

Planul agresiv al Europei de a-şi extinde industria nucleară pentru tranziția energetică este afectat de lipsa componentelor cheie: angajații calificați, transmite Bloomberg.

Producătorii de energie nucleară din Franța, Marea Britanie şi Suedia au dificultăți în a găsi sute de mii de sudori, ingineri şi planificatori pentru reactoarele pe care le construiesc acum şi pentru cele planificate la mijlocul secolului.

Iată de ce reprezentanții grupului francez de stat EDF (Electricite de France SA) şi trei subcontractori s-au întâlnit recent într-o clasă de liceu din Roussillon, un mic oraş lângă centrala nucleară Saint-Alban. În cadrul unei noi inițiative de recrutare, ei au făcut reclamă pentru programe de pregătire şi oportunități de angajare tinerilor de la cursurile de întreținere industrială, conform Agerpres.

„Fiecare companie face angajări, în special în industria nucleară, în special acum, cu noile proiecte pentru reactoare. Ne bazăm pe voi şi pe profesorii voştri pentru a vă îmbunătăți competențele”, le-a explicat elevilor Morgane Robin, de la o companie de recrutare care lucrează pentru Dalkia EN, divizia de întreținere a EDF.

Energia nucleară se revitalizează după ce 25 de țări, mai ales din Europa, şi-au stabilit ca obiectiv să ajute la triplarea capacității globale. Dar realizarea planurilor este afectată de lipsa de angajați, care este atât de acută încât unele companii din Franța au amânat pensionările, Guvernul britanic face reclamă carierelor din industrie în stațiile de metrou din Londra, iar o Universitate din Suedia oferă sandvişuri gratuite studenților care participă la sesiunile de informare.

„Energia nucleară este din nou pe val. Avem nevoie de oameni bine pregătiți pentru realizarea proiectelor. Nu avem prea mult timp pentru a reacționa”, a afirmat Philippe Lanoir, de la federația franceză de afaceri Syntec-Ingenierie.

Franța se confruntă cu un deficit de angajați specializați după ce, la începutul anilor ‘2000, EDF a încheiat deceniul de extindere a capacităților nucleare, astfel încât s-a redus cererea pentru angajații din domeniu. Cei aproximativ 220.000 de angajați au îmbătrânit, iar alți potențiali angajați analizează oportunități în alte domenii. Industria vrea să recruteze 100.000 de angajați în următorul deceniu, prin cursuri de formare profesională pentru muncitori, tehnicieni şi ingineri.

Preşedintele Emmanuel Macron vrea ca EDF să construiască şase reactoare, pentru aproximativ 67,4 miliarde de euro, şi apoi încă opt. Aceste ambiții ar putea fi afectate de actualele alegeri generale.

În mod potențial, un sfert din locurile de muncă create în urma planurilor EDF ar putea să nu fie ocupate, estimează grupul Lanoir, deoarece actualii angajați încep să se pensioneze, şcolile nu reuşesc să-i califice pe elevi, iar tinerii aleg industrii mai dinamice, cum ar fi energia eoliană şi solară.

EDF, care a avut nevoie de 17 ani pentru construirea celei mai noi centrale nucleare, a ajuns la concluzia că lipsa de angajați este principalul obstacol pentru realizarea planurilor prezentate de Macron în 2022. În acel an, compania a importat angajați din America de Nord pentru reparațiile la reactoare.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *