Acasă » Opinii » Bogdan Panainte, Homplex: Industria utilităților s-a maturizat și cere echipamente de calitate

Bogdan Panainte, Homplex: Industria utilităților s-a maturizat și cere echipamente de calitate

22 august 2023
Consumatori
energynomics

”Piața românească a echipamentelor necesare în industria utilităților a atins o maturitate binevenită, dovedită de creșterea cererii pentru produse de calitate ce pun accent tot mai  mult pe siguranță și eficiență”, declară Bogdan Panainte, CEO și cofondator al Homplex, producător român cunoscut în special pentru soluțiile moderne și inovatoare de termostate smart, detectoare de gaz metan și firide. Compania Homplex a înregistrat, în 2022, venituri de circa 32,6 milioane lei, iar pentru anul acesta antreprenorul estimează o creștere de 25% a cifrei de afaceri.

CEO-ul Homplex analizează evoluția pieței atât din perspectivă cantitativă, valorică dar și calitativă, al durabilității, sustenabilității și alinierii la tendințele internaționale în materie. „Businessul cu echipamente necesare infrastructurii de utilități a evoluat foarte mult în România, iar datele arată că utilizatorii și dezvoltatorii din mediul privat, dar și din cel public, au înțeles cât de important este ca într-un proiect să folosești pe întreg lanțul tehnologic echipamente de aceeași valoare, să nu faci rabat de la calitate. Evident, tendința se reflectă în vânzări și este un factor de creștere a business-ului, de evoluție a companiei în ultimii ani”, spune Bogdan Panainte.

Homplex activează în România încă din 2013, când importa și distribuia materiale pentru instalații. În prezent, pe lângă importuri, compania proiectează și produce echipamente inovative pentru confort, siguranță și eficiență energetică. Dezvoltarea segmentului de producție a venit ca un răspuns firesc la nevoile clienților care s-au transformat în solicitări directe și apoi în soluții oferite de compania românească. ”Nevoile clienților au devenit tot atâtea oportunități de business pe care compania a reușit să le valorifice. Firmele mari caută soluții, asistență tehnică și predictibilitate de la parteneri”, explică antreprenorul.

”Am început să producem echipamente precum detectoare de gaz metan, soluții radio de detecție a gazului metan, firide din compozit, termostate smart. Pe măsură ce am identificat nevoile clienților, am venit cu soluții care au fost apreciate și prin care am demonstrat că suntem parteneri serioși. Lucrăm cu marile rețele de bricolaj și extindem relația cu acestea, dar avem și parteneriate solide cu operatorii din energie și cu marile companii de instalații care desfășoară atât proiecte private, cât și ample proiecte publice pe teritoriul României”, spune Bogdan Panainte.

 

Calitatea superioară începe să conteze mai mult decât prețul

Antreprenorul a observat în ultimii ani o creștere spectaculoasă a numărului de proiecte de infrastructură în utilități, derulate cu bani publici. Ceea ce i-a atras atenția în mod special a fost că, în proiectele în care a devenit furnizor de echipamente pentru gaz sau alimentare cu apă, a crescut cererea pentru produse de calitate. În portofoliul Homplex, detectoarele de gaz se disting ca fiind categoria cu cea mai mare pondere, protejând și garantând siguranța a peste 450.000 de români. Firidele și termostatele ocupă de asemenea un loc important în vânzări. Pe lângă acestea, Homplex se mândrește cu rolul său de furnizor de calitate pentru fitingurile de polietilenă AGRU, cu o gamă extinsă de produse si accesorii dedicate instalațiilor și extinderilor de infrastructură pentru utilități.

 

Echipamentele de slabă calitate generează riscuri mari pentru clientul final

Potrivit antreprenorului, în timp ce în proiectele mari calitatea devine tot mai importantă în ecuația întregului proiect, situația este ușor diferită pe segmentul consumatorilor casnici pentru care criteriul prețului este cel mai important și care, de multe ori, achiziționează echipamente pentru a bifa o obligație impusă prin lege și mai puțin pentru a lua o măsura de protejare a vieții și sănătății. Un exemplu relevant este explozia produsă recent în cartierul Berceni, din București, provocată cel mai probabil de utilizarea improprie a detectorului de gaz. ”Astfel de probleme apar într-o situație în care se folosesc echipamente de slabă calitate. Clientul casnic devine captivul recomandărilor primite de la instalatorul de proximitate, care alege să îi ofere un produs de slabă calitate, din dorința de a-și maximiza profitul. Clientul acceptă recomandarea atât din considerente de preț, dar și pe baza autorității profesionistului. Din păcate, profesionistul nu îi explică clientului diferențele de preț. Detectoarele de gaze se deosebesc între ele din perspectiva calității și implicit a siguranței oferite prin numărul de alarme false, cu un sunet de avertizare deranjant, și care, adesea, duc la închiderea gazului în tot blocul. Din cauza acestor erori, de multe ori, utilizatorul decide să scoată din priză detectorul de gaz, ceea ce îl expune riscului producerii unui accident. În schimb, dacă detectorul este de calitate și montat corect, riscurile dispar. Accidentul din Berceni ar trebui să ne facă să renunțăm la mentalitatea de a cumpăra un echipament ieftin, doar de frica controlului, și nu pentru beneficiile oferite”, spune Bogdan Panainte. Homplex se numără printre furnizorii celor mai performante detectoare de gaz metan, iar relația de zece ani cu furnizorii și distribuitorii de gaze agreați este cea mai bună dovadă a calității produselor.

 

Firidele din compozit permit monitorizarea de la distanță a consumului

”Special pentru operatorii de gaz, firidele de gaz din compozit au nu doar un aspect modern, cu un design mult mai estetic, similar celui al detectorului de gaz. Aceste firide sunt mai ușoare, ignifuge, au o durată de viață mai lungă, nu ruginesc, nu trebuie vopsite, se curăță ușor, nu au risc de accidentare, poluează mult mai puțin si sunt mai ușor de transportat. Firidele Homplex permit o optimizare mai bună a costurilor de mentenanță și sunt pregătite inclusiv pentru zona de smart metering; concret aceste firide permit monitorizarea la distanță a consumului de gaze naturale, pentru că nu blochează undele radio”, spune Bogdan Panainte.

Pe măsură ce piața se maturizează, Homplex își extinde oferta și consolidează parteneriate durabile cu marii jucători implicați în industria de gaz sau alimentare cu apă. “Prin parteneriatul cu compania AGRU din Austria, am devenit reprezentantul unuia dintre cei mai importanți producători globali de sisteme de conducte fitinguri din polietilenă și oferim pieței românești opțiunea echipamentelor la cele mai ridicate standarde de calitate. Suntem o companie care are capacitatea de a oferi soluții dintre cele mai extinse, cu echipamente integrate pentru furnizori. Fitingurile AGRULINE, pe care le distribuim, oferă dezvoltatorilor, rețelei și, implicit clientului final un avantaj esențial pentru o investiție pe termen lung: rezistență mare la creșterea lentă a fisurilor, ceea ce înseamnă costuri mai mici în timpul instalării, siguranță mai mare și prelungirea cu până la 50 ani a duratei de viață a întregului sistem de conducte. Acestea sunt elemente de siguranță esențiale în cazul unei investiții de anvergură și pe termen lung. Asigură o bună funcționare a echipamentului pe termen lung, reducerea pierderilor, costuri de mentenanță mai mici, eficiență și economie pentru toți cei implicați în proiect”, spune Bogdan Panainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *