Acasă » Electricitate » Asociația pentru Energia Hidrogenului din România lansează pe 10 aprilie volumul ”Hidrogenul și energia sustenabilă”

Asociația pentru Energia Hidrogenului din România lansează pe 10 aprilie volumul ”Hidrogenul și energia sustenabilă”

6 aprilie 2023
Electricitate
energynomics

Asociația pentru Energia Hidrogenului din România lansează pe 10 aprilie, de la ora 13, la Sala Senatului din cadrul Universității Politehnica București, volumul ”Hidrogenul și energia sustenabilă”, ce urmează a fi publicată la Editura Didactică și Pedagogică sub semnătura autorilor Ioan Iordache, Lăcrămioara Diana Robescu, Diana Mariana Cocârță și Ana-Maria Velcea.

Cartea prezintă diverse aspecte referitoare la producerea, utilizarea și economia hidrogenului. Lucrarea este deosebit de cuprinzătoare, detaliind atât aspecte tehnice de interes imediat, cât și contextul european în care apare și se dezvoltă acest subiect. Este absolut evident că fezabilitatea economiei hidrogenului cere trecerea de la scara de demonstrativă la una reală, iar acest lucru se poate face prin proiecte mari care să cuprindă un întreg ecosistem economic, concept cunoscut sub denumirea de ”Hydrogen Valley”. Diversele scenarii care vor fi concepute depind în bună măsură de calitatea resursei umane implicate, iar aceasta carte își propune să contribuie inclusiv la acest demers.

În prefața semnată de Prof. Univ. Dr. ing. Adrian Badea sunt expuse succint primele forme de utilizare a hidrogenului în România, încă de la începutul secolului al XIX-lea. „Problemele de mediu apărute în urma revoluției industriale și a globalizării au început să conștientizeze deopotrivă oamenii de știință cât și decidenții țărilor lumii, că este nevoie de un nou vector energetic alături de electricitate. Acesta este hidrogenul, cei doi vectori putându-se transforma unul în altul: hidrogenul se produce prin electroliza apei, iar din hidrogen în pilele cu combustibil se poate produce electricitate”, subliniază Prof. Univ. Dr. ing. Adrian Badea. “Odată cu dezvoltarea surselor regenerabile de energie apare necesitatea stocării energiei electrice, una dintre cele mai promițătoare soluții fiind prin hidrogen”, continuă Adrian Badea, observând că autorii volumul “vor să convingă că pentru a acționa în situații noi sunt necesare tehnologii noi precum cea a hidrogenului”.

În introducere, autorii notează că lucrarea se dorește a fi “un instrument util în conturarea unor imagini corecte asupra bibliotecilor de contexte specifice situaților naționale, europene și internaționale”.

„Comunitatea energetică a gazelor naturale este de acord că sursele regenerabile, prin intermitența lor, reprezintă o șansă în plus și o nouă opțiune pentru o sinergie între rețeaua de gaze naturale și hidrogen, mai spun autorii. Cartea prezintă diverse aspecte referitoare la producerea, utilizarea și economia hidrogenului, detaliindu-se anumite aspecte tehnice de interes imediat, iar unele părți fac referire la contextul european în care apare și se dezvoltă acest subiect. Este absolut evident că fezabilitatea economiei hidrogenului cere trecerea de la scară demonstrativă la una reală, iar aceasta se poate face prin proiecte mari care să cuprindă un întreg ecosistem economic, concept cunoscut sub denumirea de Hydrogen Valley.

Diversele scenarii care pot fi concepute în viitor depind în bună măsură de calitatea resursei umane implicate, iar această carte se speră să contribuie la acest demers.”

 

Cuprins

Prefață

Introducere

Capitolul 1. Noțiuni generale privind vectorii energetici

Capitolul 2. Hidrogenul – vector de energie pentru viitor

Capitolul 3. Metode de producere hidrogenului

Capitolul 4. Dezvoltarea unei infrastructuri eficiente pentru hidrogen

Capitolul 5. Economia hidrogenului pentru o dezvoltare durabilă

Bibliografie

Cartea a apărut ca urmare a eforturilor depuse de experții de la Facultatea de Energetică a Universității POLITEHNICA din București și a colaboratorilor de la ICSI Râmnicu-Vâlcea prin participarea în proiectul Teaching Fuel Cell and Hydrogen Science and Engineering Across Europe within Horizon 2020 – TeacHy.

Autorii mulțumesc sprijinului financiar oferit de Întreprinderea Comună pentru Pile de Combustie și Hidrogen (Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking), grant nr. 779730.

Foto: Federico Beccari on Unsplash

Un comentariu la „Asociația pentru Energia Hidrogenului din România lansează pe 10 aprilie volumul ”Hidrogenul și energia sustenabilă””

  1. Pingback: Asociația pentru Energia Hidrogenului din România lansează pe 10 aprilie volumul ”Hidrogenul și energia sustenabilă” - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *