Acasă » Regenerabile » Greenpeace: Investițiile în gaze nu au sens din punct de vedere financiar

Greenpeace: Investițiile în gaze nu au sens din punct de vedere financiar

7 aprilie 2023
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Un nou studiu realizat la cerea Greenpeace a constatat că investițiile în eficiență energetică aduc beneficii economice, sociale și de mediu mai mari în cinci scenarii examinate, mai puțin în cazul scenariului investițiilor în gaze. Organizația de mediu a solicitat Institutului de Politică Europeană pentru Energie și Climă (IEECP) să facă o analiză cost-beneficiu pentru a compara planul Guvernului României de dezvoltare a infrastructurii de gaze cu investiții ipotetice în eficiența energetică a clădirilor. Rezultatele arată că investiția în gaze este cea mai slabă alegere posibilă pentru economia și societatea românească, în timp ce investițiile în eficiență energetică și regenerabile au un impact social, economic și de mediu mult mai mare. Greenpeace solicită Guvernului României să-și abandoneze planurile de investiții în gaze și să investească în eficiență energetică și în surse regenerabile de energie, deoarece acestea au o valoare mult mai mare pentru economie și pentru societate decât gazul.

Astfel, Greenpeace a analizat decizia Guvernului României de a cheltui 4,35 miliarde de euro pe o infrastructură nouă de gaze fosile până în 2030 și a evaluat impactul social și economic al acesteia.

”De fapt, investițiile în gaze nu sunt doar cea mai slabă alegere din punct de vedere social și de mediu, dar nu au sens nici măcar din punct de vedere financiar. Cheltuirea a 4,35 miliarde de euro în investiții în eficiența energetică poate aduce înapoi economiei (gospodării, întreprinderi, industrie etc.) până la 3,8 miliarde de euro. În timp ce cheltuirea a 4,35 miliarde de euro pentru o infrastructură nouă de gaze va costa și mai mult economia cu încă 2,3 miliarde de euro”, susțin oficialii Greenpeace.

Conform scenariului care aduce cele mai multe beneficii, aproximativ 200.000 de gospodării pot fi transformate în clădiri cu zero emisii din bugetul pe care guvernul intenționează să-l cheltuiască pentru o nouă infrastructură de gaze fosile. Clădirile cu zero emisii pot fi realizate prin îmbunătățiri energetice precum izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor existente cu altele mai eficiente energetic și instalarea de panouri solare fotovoltaice și pompe de căldură.

„Nu e greu de înțeles: mai mult gaz înseamnă mai mulți oameni în sărăcie energetică. Investind în continuare în gaze, ne adâncim într-o lume a prețurilor mari la energie, a distrugerii mediului și a catastrofelor climatice care creează deficite uriașe la bugetul de stat. În același timp, tranziția către surse regenerabile și investițiile în case mai eficiente pun capăt sărăciei energetice, permit gospodăriilor să cheltuiască mai puțini bani pe facturile la energie, cresc valoarea proprietăților și creează mai multe locuri de muncă care stimulează economia românească”, a declarat Alin Tănase, campaigner pentru energie și climă la Greenpeace România.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *