Acasă » Termo » Apel de 590 mil. euro pentru modernizarea sistemelor de termoficare

Apel de 590 mil. euro pentru modernizarea sistemelor de termoficare

10 ianuarie 2024
Termo
energynomics

Ministerul Energiei va deschide, de la 1 februarie, din Fondul pentru Modernizare, un apel de 590 milioane euro pentru modernizarea sistemelor de termoficare, cu granturi de până la 100% pentru Bucureşti şi alte oraşe din țară care vor să investească în rețelele vechi, a anunțat, joi, pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

“Zilele trecute am semnalat o avarie majoră la rețeaua de termoficare din Bucureşti, care a lăsat zeci de mii de români fără apă caldă şi căldură. Am explicat că tronsonul respectiv, pus în funcțiune din 1981, ar fi putut fi reabilitat de ani de zile pe fonduri europene, dar Primăria Generală nu s-a implicat şi a pierdut aproape toți banii. Este inacceptabil ca zeci de mii de bucureşteni să rămână, în condiții de ger, fără căldură şi apă caldă. Astăzi vă prezint şi soluția: lansăm prin Ministerul Energiei, din Fondul pentru Modernizare, un apel de 590 milioane euro pentru modernizarea sistemelor de termoficare. Grant până la 100%! Bucureştiul şi alte oraşe din țară vor putea să investească în rețelele vechi de zeci de ani, ceea ce va reduce facturile la întreținere pentru sute de mii de români şi va asigura condiții normale în casele lor. Apelul se va deschide pe 1 februarie, ora 12:00, în platforma MYSMIS”, a precizat oficialul, conform Agerpres.

Pe de altă parte, Burduja a făcut referire la proiectul Tarnița-Lăpuşteşti, pentru care a fost reluată „de urgență” licitația privind studiul de fezabilitate.

„(…) am reluat de urgență licitația pentru proiectul Tarnița-Lăpuşteşti – etapa studiu de fezabilitate. Compania SAPE, din portofoliul Ministerului Energiei, a reîncărcat încă de ieri (miercuri, 10 ianuarie 2024, n.r.) în platforma SEAP documentația necesară. După îndeplinirea formalităților la nivelul ANAP, procedura va deveni publică. Au fost reanalizate în detaliu toate solicitările de clarificare primite de la ofertanții înscrişi în prima procedură şi a fost îmbunătățită documentația, pentru a creşte şansele de reuşită. Am solicitat, totodată, un proces transparent, obiectiv şi bazat pe dialog cu toți ofertanții. Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuşteşti este un proiect vital pentru sistemul energetic românesc şi îl vom duce înainte, indiferent de provocări. Având în vedere consultarea de piață inițială şi profilul companiilor înscrise la prima procedură, precum şi întâlnirile de lucru cu jucători de talie mondială în acest domeniu, rămân pe deplin încrezător că vom reuşi”, a subliniat demnitarul.

Ministrul Energiei a subliniat, în contextul recentelor discuții pe tema importurilor de gaze, că în anumite condiții este mai ieftin pentru operatori să importe decât să extragă gaz din depozite.

„O clarificare pentru cei curioşi. De ce importă România gaz dacă avem suficient în depozite? Pentru că în anumite condiții este mai ieftin pentru operatori să importe decât să extragă gaz din depozite. E parte din beneficiile unei piețe integrate europene. Dacă, prin absurd, nu am putea tehnic importa nicio moleculă de gaz, avem suficiente resurse interne pentru a acoperi consumul, chiar într-o zi geroasă, aşa cum este această perioadă”, a explicat Sebastian Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *