Acasă » Interes general » Radu Crăciun: Fondurile de pensii private obligatorii (PII)- cea mai bună performanță în 2023

Radu Crăciun: Fondurile de pensii private obligatorii (PII)- cea mai bună performanță în 2023

10 ianuarie 2024
Interes general
Bogdan Tudorache

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obținut în 2023 cel mai bun randament mediu ponderat de la lansarea sistemului, susține Radu Crăciun, director general al companiei BCR Pensii și președinte al Asociației Administratorilor Fondurilor de Pensii din România.

”Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai bună performanță anuală din întreg istoricul sistemului.

Randamentul anului 2023 confirmă o dată în plus formula câștigătoare pe termen mediu și lung pe care o oferă fondurile de pensii private. Chiar dacă pe termen scurt pot să apară și evoluții negative, cum a fost cazul anului 2022, revenirea ulterioară a piețelor face ca tendința pozitivă pe termen lung să se păstreze. Este o invitație la calm și încredere în momentele în care piețele nu oferă, temporar, randamentele scontate”, spune președintele APAPR.

Activele nete ale fondurilor din PII au urcat, la 31 septembrie 2023, la 117 miliarde lei, cu 33% mai mult față de valoare înregistrată cu un an în urmă.

Investițiile principale sunt titlurile de stat (circa 64%) și acțiunile listate (23%), urmate de obligațiuni corporative (5%) și depozite bancare (3,6%).

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *