Acasă » Interes general » Macroeconomie » Ambasador Gabriel Șopandă: Să creștem producția de energie ca să dăm un impuls activităților economice

Ambasador Gabriel Șopandă: Să creștem producția de energie ca să dăm un impuls activităților economice

15 noiembrie 2022
Macroeconomie
energynomics

Companiile energetice din România și Ungaria ar trebui că caute soluții de colaborare mai strânsă, mai ales prin prisma noilor condiții geopolitice și economice, a declarat Gabriel Șopandă, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Budapesta.

”Recentele condiții necesită o apropiere mai mare a companiilor din România și Ungaria în termeni de schimb de experiență și de găsire a posibilităților de cooperare. Prețurile mari ale energiei ne îngrijorează din cauza impactului pe care îl au asupra economiei și a încrederii publicului”, a spus Șopandă, în cadrul conferinței „Abordare regională Budapesta: Cooperare” organizate de Energynomics.

El a adăugat că România are un mixt energetic foarte bun și că energiile regenerabile, energia nucleară și gazul natural reprezintă ”coloana vertebrală” a tranziției energetice a României. Pe de altă parte, România s-a angajat față de UE să elimine treptat din mixtul energetic național cărbunele până în 2032 și să îl înlocuiască cu ”resurse mai sustenabile”.

”Gazul natural va rămâne o sursă curată de energie folosită temporar în această tranziție”, a adăugat ambasadorul.

România consideră că tranziția energetică generată de Green Deal trebuie abordată multi-dimensional și trebuie adaptată nevoilor și condițiilor locale. De altfel, România și-a propus ca până în 2030 să adauge capacități instalate noi însumând 6,9 GW de energie regenerabilă.

”Noi credem că este nevoie de o privire multi-dimensională a Green Deal-ului, care trebuie adaptat nevoilor diverselor regiuni și trebuie să promoveze competitivitatea economică. Vrem să creștem producția de energie ca să dăm un impuls activităților economice interne și ca să capitalizăm potențialul rezervelor de gaz onshore și offshore”, a precizat Șopandă.

El a menționat că România, alături de statele învecinate, este implicată în mai multe inițiative și proiecte menite să aducă mai mult gaz natural și LNG în regiune, iar coridorul BRUA are o importantă crucială în aceste demersuri. Alte posibile colaborări ale României cu statele învecinate, inclusiv cu Ungaria, vizează și proiecte de transport și producere a hidrogenului.

Conferința „Abordare regională Budapesta: Cooperare” a fost organizată de Energynomics, cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, Kawasaki Gas Turbine Europe, Volt.

Un comentariu la „Ambasador Gabriel Șopandă: Să creștem producția de energie ca să dăm un impuls activităților economice”

  1. ce studii de specialitate și experiență aveți în domeniul producerii de energie clasică și recuperabilă care să vă permită să abordați acest domeniu foarte sensibil?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *