Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Alstom a acceptat oferta GE, Franța devine acționar

Alstom a acceptat oferta GE, Franța devine acționar

23 iunie 2014
Electricitate
energynomics

Conglomeratul american General Electric (GE) și Alstom sunt aproape de a încheia tranzacția prin care americanii doresc să preia cu 17 miliarde de dolari afacerile din energie ale companiei franceze. Consiliul de Administrație al Alstom a aprobat oferta GE, și mai rămâne ca statul francez să preia de la constructorii francezi Bouygues 20% din cele 29% deținute de aceștia în Alstom.

Deși anunțul Alstom nu conținea această mențiune, se pare că de obținerea participației de 20% de către stat depinde implementarea înțelegerii.

Oferta inițială a GE a fost mult îmbunătățită după ce guvernul francez a intervenit în negocierile dintre cele două grupuri de companii și după ce Siemens, în asociere cu Mitsubishi Heavy Industries și Hitachi, au făcut o contra-ofertă Alstom.

GE şi Alstom vor crea trei societăţi mixte, deţinute în proporţii egale, în domeniile turbinelor cu aburi, energiilor regenerabile şi reţelelor electrice. În schimb, GE va obţine operaţiunile Alstom în domeniul turbinelor cu gaze, în timp ce Alstom va cumpăra operaţiunile de semnalizare feroviară ale GE pentru 602 milioane de euro (825 milioane de dolari).

„Vom trece acum la următoarea etapă a alianţei cu Alstom”, a declarat directorul general al GE, Jeffrey Immelt. GE estimează că tranzacţia va fi încheiată anul următor. Valoarea ofertei nu s-a schimbat faţă de cea anunţată la sfârşitul lunii aprilie.

Potrivit Alstom, veniturile din vânzarea activelor vor contribui la consolidarea afacerilor companiei în zona de transport feroviar, inclusiv în zona producţiei de trenuri de metrou, vor ajuta la reducerea datoriilor şi vor acoperi investiţii de circa 2,5 miliarde euro în companiile mixte cu GE.

Compania franceză a construit reţeaua de elctricitate din Franţa şi produce trenurile de mare viteză TGV. Această situaţie a determinat guvernul de la Paris să condiţioneze tranzacţia de intrarea statului în acţionariat. Pachetul de 20% din acţiuni va fi preluat de stat la preţul pieţei de la Bouygues, a declarat vineri ministrul Economiei, Arnaud Montebourg.

Statul va bloca tranzacţia cu GE, dacă nu ajunge la un acord pentru a deveni acţionar al Alstom, a spus el. Legislaţia franceză permite intervenţia statului pentru a bloca achiziţia unor companii considerate a fi de importanţă naţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *