Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Rompetrol crede că va cumpăra acțiunile statului din Rompetrol Rafinare în acest an

Rompetrol crede că va cumpăra acțiunile statului din Rompetrol Rafinare în acest an

23 iunie 2014
Consumatori
energynomics

Rompetrol se așteaptă să finalizeze în acest an procedurile privind achiziția de la statul român a participației de 26% la Rompetrol Rafinare, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al grupului.

“Am discutat pe această temă săptămâna trecută cu ministrul Economiei, domnul Constantin Niță, și sperăm să definitivăm până la începutul lunii iulie un plan privind acțiunile în perioada următoare. Sperăm și ne așteptăm să terminăm procedurile în acest an”, a spus Zhangulov.

Potrivit acestuia, Rompetrol deja a demarat proiectele pe care s-a angajat să le dezvolte conform memorandumului cu statul român.
“Deja am început să lucrăm la proiecte, facem studii de fezabilitate și alte lucrări de pregătire”, a adăugat oficialul companiei, citat de Agerpres.

Întrebat dacă are cunoștință de alte companii care ar fi interesate să achiziționeze pachetul de 26% deținut de stat la Rompetrol Rafinare, Zhangulov a răspuns că o competiție este binevenită, dar că oferta grupului Rompetrol va rămâne aceeași.

Memorandumul dintre Rompetrol și statul român a fost aprobat în Guvern la finele lunii ianuarie 2014. Documentul prevede faptul că Rompetrol va achiziționa cu 200 de milioane de dolari o participație de 26% din Rompetrol Rafinare. De asemenea, memorandumul prevede înființarea unui fond de investiții comun în valoare de un miliard de euro.

Statul român va organiza o licitație pentru vânzarea participației de 26% din Rompetrol Rafinare, pentru care Rompetrol s-a angajat să plătească 200 de milioane de dolari, a declarat Azamat Zhangulov în februarie.

“Va fi organizată o licitație, vom participa cu o ofertă 200 de milioane de dolari pentru aceste acțiuni, așa cum ne-am angajat. Este decizia Guvernului când va fi organizat acest proces, dar sperăm să fie într-o perioadă scurtă de timp. Noi suntem gata să livrăm acești bani în cel mai scurt timp”, a spus oficialul companiei.

Zhangulov a mai spus că, pentru fondul de investiții de un miliard de euro, nu vor fi necesare garanții din partea statului român.
Rompetrol a identificat deja două proiecte majore, în valoare de aproximativ 350 milioane de dolari: realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală, cu un impact pozitiv și în comunitățile în care vor fi implementate — crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor și venituri generate de investiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *